Bij de mannen ging de titel naar de Italiaan Tomasso Perrino. De Engelsman Bradley Smith werd tweede, de Duitser Rene Schwenk derde. Beste Nederlander bij de mannen was Mari Berkers op een 21ste plaats.
Voor Van Houten, die door scoliose wordt gehinderd bij het golfen, was het niet haar eerste Europese titel. Ze won er al meerdere, waaronder die van het vorige EK in 2021. Van Houten prolongeerde dus haar titel in het tweejaarlijkse kampioenschap. Dit jaar draaide de titelstrijd over 54 holes uit op een duel met landgenote Marcella Neggers (reuma), ook bondscoach van TeamNL. Neggers had de beste slotdag, maar dat was net niet voldoende om haar landgenote te achterhalen. De Deense Mette Wegge Lynggaard legde beslag op de derde plaats.
Van Houten was vooral opgelucht dat het weer was gelukt.“Het was een struggle vandaag, want ik voelde me verre van fit. Het werd ook nog spannend door de zenuwen. Ik had ook al geen fijne voorbereiding op dit toernooi. Ik ben er zes maanden uit geweest. Ik ben dan ook meer dan trots dat ik het heb volbracht. Het was me deze week vooral om plezier hebben te doen, gelukkig heb ik de eerste twee dagen en vandaag op een paar holes wel kunnen genieten. Deze titel voelt als een bonus.”
Bij de paragolfers (spelers in een mobiele buggie) toonde Richard Kluwen aan dat hij nog altijd tot de Europese en wereldtop mag worden gerekend. Ook de 51-jarige Brabander prolongeerde op The Dutch zijn titel. Hij behield in de laatste ronde een voorsprong op runner-up, de Française Melody Roccaz. Het brons was voor de Belg Graham Freeman.
Kluwen maakte vandaag kennis met een voor hem onbekend fenomeen. “Ik had echt last van spanning en dat ben ik niet gewend. Dat verbaasde me wel een beetje. Gelukkig wist mijn caddie me rustig te houden en kon ik het afmaken. Het was mooi dat we dit EK in Nederland konden houden en dat de vele aandacht leidt tot veel nieuwe golfers, want de mogelijkheden zijn er wel.”
Het was voor het eerst dat het European Individual Championship for Golfers with Disability in Nederland werd gehouden. Het kampioenschap onder auspiciën van de European Golf Association is een open titelstrijd, waardoor ook topspelers buiten Europa kunnen meedoen. Voor alle golfers geldt dat ze een medisch attest moeten kunnen overleggen. Op golfbaan The Dutch in Spijk telde het deelnemersveld in drie categorieën meer dan tachtig golfers en 21 nationaliteiten.
“Met dit EK hebben we zeker ook willen laten zien golfen met een beperking serieus golf is”, aldus Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF).
“Golf is ten opzichte van andere sporten al inclusiever, want als je bijvoorbeeld niet goed kunt lopen, kun je met behulp van een buggie wel golfen. Voor golfers met een beperking die aanpassingen nodig hebben in begeleiding, materiaal en lidmaatschapsvorm, willen we de komende jaren niettemin een slag maken.”
De NGF heeft zichzelf wat dat betreft een duidelijke doelstelling opgelegd. Renders: “We willen in 2030 super inclusief zijn; dat golfen met een beperking dan de normaalste zaak van de wereld is.”
Daarvoor is ook al een route uitgestippeld. ‘’We zien dat golfleraren van PGA Holland ook steeds meer kennis over aangepast golfen vergaren. Daarnaast werken we samen met het platform Uniek Sporten. Het streven is om tussen nu en vijf jaar ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking binnen een half uur reisafstand twee golfclubs terecht kan. Daarvoor hebben we Nederland in 24 regio’s verdeeld. We hebben het doel dat er minimaal twee clubs per regio een duurzaam aanbod hebben voor de doelgroep. Met 48 clubs ligt er dan een mooie basis.”
Die ambitie sluit ook aan bij de onlangs gelanceerde campagne ‘Welcome to the club!’, waarmee de NGF de toegankelijkheid van golf wil benadrukken. Renders: “De campagne voor doelgroepen die nu ondervertegenwoordigd zijn, laat zien dat golf voor iedereen is. Zeker ook voor vrouwen en jongeren met een beperking.”