“De vier oprichters van Jarviss komen allemaal uit het vroegere SecureLink, dat later overgenomen is door Orange”, zegt co-founder Jo Vander Schueren tegen Data News. ‘Wij zagen dat er met die overname opnieuw een lokaal verankerde partij met focus op de midmarket is verdwenen, en we kregen van klanten ook de vraag om iets nieuws te starten in die markt. Ze wilden een securitybedrijf waar ze niet de zoveelste in de rij zijn, achter een groep veel grotere bedrijven.”
Het Gentse bedrijf levert ondertussen zo’n vier jaar netwerkdiensten en cybersecurity voor deze markt, die ze zelf definiëren als ‘van 200 à 500 tot 10.000 schermen’. Het probleem waar deze bedrijven mee zitten is dat ze vaak wel hoge securitynoden hebben, maar niet de budgetten van bijvoorbeeld een multinational. “Elke organisatie moet security-incidenten gaan detecteren, maar hoe ga je daar dan mee om? Hoe regel je de rapportering en afhandeling?” zegt Vander Schueren. “Traditioneel doet men dat met een SIEM (een platform dat meldingen van security-incidenten samenbrengt, nvdr.), en ga je die meldingen 24/7 door een team security-analisten laten volgen. Maar da’s complex en duur. Voor veel organisaties in België is dat niet valabel.”
Jarviss zegt dat probleem deels op te lossen met automatisering van zijn managed-servicesdiensten. “We gaan incidenten capteren en door daar automatisch de analyse rond doen”, zegt Vander Schueren. “We gaan bijvoorbeeld randinformatie halen uit andere toestellen, zoals firewalls, om te zien of een melding ook echt een gevaar is. Daarna gaan we ook de afhandeling en de respons automatiseren.”
Hij zegt dat ze op die manier sneller kunnen werken dan een traditioneel bemand security operations center (SOC). De zakelijke beslissing, of bijvoorbeeld een toestel al dan niet tijdelijk van het net gehaald kan worden, blijft bij de klant liggen maar die krijgt wel hulp. Een ziekenhuis heeft 24/7 permanente bezetting, maar niet van gespecialiseerde security-analisten, legt Vander Schueren uit. “Die mensen zijn geen specialisten in firewalls of gebruikersbeheer. We hebben dus een reeks scenario’s geautomatiseerd zodat ze bijvoorbeeld een gebruiker in quarantaine kunnen zetten. Dat gebeurt dan automatisch, zonder dat ze in een hele reeks systemen moeten inloggen.” Het hele platform draait agnostisch, zo vertelt hij nog, en zou dus moeten samenwerken met de bestaande security.
In België heeft Jarviss ondertussen een vijftigtal klanten en zo’n dertig medewerkers. Jaarlijks draait het bedrijf een tien miljoen euro aan omzet. Daar komt nu dus nog een Nederlandse vestiging bij. “We kennen de Nederlandse markt”, zegt Vander Schueren daarover. “We hebben daar hetzelfde probleem gezien met veel overnames en bedrijven die in de kou blijven staan.” De Nederlandse tak zal aangestuurd worden door Sander Groot, die de rol van managing director gaat opnemen.
In samenwerking met Data News