Neatherland News Today

ASML groeit in Nederland: 20.000 banen extra

ASML groeit in Nederland: 20.000 banen extra

© REUTERS

Halfgeleiders

Eindhoven

De Nederlandse specialist in machines voor de productie van computerchips gaat dan toch fors uitbreiden in Nederland. Luidens mediaberichten zouden er in Eindhoven ruim 20.000 jobs bijkomen.

De keuze van ASML om in Eindhoven uit te breiden, is goed nieuws voor Nederland. Topman Peter Wennink uitte onlangs felle kritiek op het Nederlandse investeringsklimaat. Zo waarschuwde hij voor de gevolgen van een strenger migratiebeleid. Het bedrijf is immers in grote mate afhankelijk van personeel uit het buitenland. Wennink deed daarbij uitschijnen dat ASML zijn uitbreidingsplannen wel eens elders zou kunnen realiseren, bijvoorbeeld in Frankrijk.

Het Nederlandse ontslagnemende kabinet lanceerde daarop Operatie Beethoven, waarmee men de techreus in Nederland wilde houden. Met succes, zo blijkt nu. Financieel topman Roger Dassen van ASML ondertekent maandag een intentieverklaring met de gemeente Eindhoven. Beide partijen willen onderzoeken of de Brainport Industries Campus geschikt is voor de uitbreiding. De uitbreiding zou goed zijn voor 20.000 rechtstreekse en 45.000 onrechtstreekse banen in de regio.

Om de groei in Nederland mogelijk te maken, trekt de Nederlandse regering 1,7 miljard euro uit voor de aanleg van onder meer infrastructuur, woningbouw en onderwijs. Bovenop dat bedrag komt er ook 700 miljoen euro bij van de regio Eindhoven en bedrijven in de streek. ASML heeft in Nederland vandaag zo’n 23.000 werknemers en wereldwijd zo’n 42.000.  (gc)