Neatherland News Today

Vragen en antwoorden over de Olympische Spelen bij de NOS

Vragen en antwoorden over de Olympische Spelen bij de NOS

Hockeyvrouwen poseren met hun gouden medaille bij de Spelen van Tokio

NOS Sport

Al meer dan vijftig jaar zendt de NOS de Olympische Spelen uit. Met oog voor de Nederlandse én internationale prestaties. Met live sport en samenvattingen zoals je bent gewend van de NOS. Plus interviews, reportages en voor- en nabeschouwingen. Op televisie, radio, Teletekst, online en sociale media.

Elke dag kun je bij ons vanaf ongeveer 9.00 tot 22.30 uur genieten van live sport op NPO 1 (en 3), NOS.nl, in de NOS-app en de NOS Live-app.

Aansluitend zenden we vanuit Parc de la Villette in Parijs dagelijks rond 22.30 uur het avondprogramma Studio Parijs uit. Daarin blikken we terug op de olympische dag met atleten, gasten, reportages en andere bijdragen.

Ook RadiOlympia wordt in Parijs gemaakt, van 9.30 tot 23.00 uur.

Hoe bepalen jullie welke sporten live worden uitgezonden?

Tijdens de Spelen wordt op veel momenten gelijktijdig gesport. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat Nederlanders op hetzelfde moment in verschillende disciplines in actie komen. Wat we (live) uitzenden is een journalistieke afweging. We streven ernaar zoveel mogelijk sport te laten zien: live of in samenvatting.

We hebben een aanvullend streamkanaal beschikbaar op NOS.nl, in de NOS-app en de NOS Live-app. Met dat streamkanaal proberen we aanvullend te zijn op wat we al uitzenden. Op het extra streamkanaal streven we ernaar een wedstrijd of race in zijn totaliteit te laten zien en niet tussentijds te schakelen naar andere sporten.

We maken onze programma’s voor een zo breed mogelijk, vooral Nederlands, publiek. Daarom hebben we eerst en vooral oog voor de Nederlandse sporters. Dat neemt niet weg dat we de internationale topsport (zonder Nederlandse inbreng) ook laten zien. We volgen Nederlanders, maar medaillemomenten van grote internationale sporten kunnen belangrijker zijn dan Nederlandse voorronden en kwalificaties.

Kan ik live gestreamde wedstrijden later terugkijken?

Op NPO Start kun je terugkijken wat op NPO 1 (en 3) is uitgezonden. Op de livestreams kun je via de knop ‘momenten’ eenvoudig de hoogtepunten van die olympische dag vinden en terugkijken.

Daarnaast kun je in de NOS-app, op NOS.nl en onze sociale media-kanalen de hoogtepunten en samenvattingen van wedstrijden bekijken.

Jeffrey Hoogland (rechts) tegen Harrie Lavreysen bij de Spelen van Tokio

Kan ik aparte pushmeldingen voor de Olympische Spelen aanzetten in de app?

Bij gouden medailles voor Nederlandse sporters versturen we een pushmelding, mits je die voor sport hebt ingeschakeld. Het is daarnaast mogelijk in de liveagenda in de mobiele app een belletje aan te zetten. Je krijgt dan een melding op je telefoon wanneer een sport live te volgen is.

Ook hebben we elke olympische dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat een liveblog, waarin je ook een belletje kan aanzetten voor nieuwe updates.

Waarom zenden jullie sommige sporten niet uit?

Soms omdat er geen Nederlanders aan meedoen of er weinig interesse is voor de sport. Soms omdat we de live-rechten niet hebben. Deze Spelen geldt dat voor klimmen, skateboarden, golfsurfen en golf. Van die vier sporten heeft alleen Eurosport liverechten in Nederland. De NOS zendt van die sporten wel een samenvatting uit.

Waarom kan ik de streams alleen in Nederland bekijken?

De NOS heeft alleen de rechten om de Spelen in Nederland uit te zenden. Daarom zit er op onze livestreams een geoblock. Het is dus niet mogelijk om vanuit het buitenland, met een buitenlands IP-adres, naar een stream te kijken.

Je Nederlandse 06-nummer behoudt in het buitenland wél een Nederlands IP-adres, dus via die weg is het bekijken van beelden wel mogelijk. Maar let op: je telecomaanbieder kan hiervoor (hoge!) kosten in rekening brengen.

Waarom maakt de NOS geen apart samenvattingsprogramma meer op tv?

Omdat het olympische programma daar geen ruimte voor biedt op een vast moment. Er is ervoor gekozen om de live-sport voorrang te geven en samenvattingen uit te zenden op momenten dat het wel kan.