Neatherland News Today

Minimumleeftijd op social media graag, zegt 84 procent van Nederlanders

Minimumleeftijd op social media graag, zegt 84 procent van Nederlanders

Over de aflevering

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is vóór een minimumleeftijd op social media, meldt Hart van Nederland na een onderzoek. Joe van Burik vertelt erover in deze Tech Update.

Over social media en een minimumleeftijd Hart van Nederland een panel van ruim 2300 mensen bevraagd. 84 procent van die mensen wil sowieso dat er een minimumleeftijd komt, 13 procent ziet dat dan weer niet zitten. Over de daadwerkelijke minimumleeftijd lopen de meningen meer uiteen: veertig procent vindt 16 jaar een mooie leeftijd, zevenentwintig procent acht 14 jaar daarvoor al geschikt, maar er is ook vijftien procent van de respondenten die 18 jaar het best vind.

Dit onderzoek kwam naar aanleiding van het voorstel in Australië, daar lijkt later dit jaar daadwerkelijk een minimumleeftijd te worden opgelegd voor social media. Alleen is nog niet bekend wat die daar wordt – ergens tussen 14 en 16 waarschijnlijk, heeft premier Albanese daar gezegd. Ze willen daar nu eerst gaan testen met leeftijdsverificatie op de bekende platforms.

Bepaalde NGO’s waarschuwen voor onbedoeld negatieve gevolgen van zo’n verbod, omdat je kinderen niet meer laat deelnemen aan de digitale wereld. Én: ze mogelijk dwingt tot stiekem online actief zijn en met nog minder toezicht

Verder in deze Tech Update:

  • Dating-app Bumble biedt nog meer AI-tools aan, onder meer om je beste profielfoto uit te zoeken, je profiel te formuleren en een openingszin te bedenken
  • Amazon gaat pakketje bezorgen met de tram, in Frankfurt