Neatherland News Today

Emerce Fashion: Shein en Temu bedreiging voor traditionele online spelers – Emerce

Emerce Fashion: Shein en Temu bedreiging voor traditionele online spelers – Emerce

Chinese webwinkels als Shein en Temu lijken de meer traditionele online modeverkopers in te halen. Dat bleek gisteren uit een presentatie van NIQ/GfK op Emerce Fashion in Amsterdam. Met name Zalando voelt in heel Europa de druk van nieuwe spelers.

De verklaring hiervoor is de zuinige consument, die nog steeds worstelt met de inflatie en hoge prijzen. Het prijssentiment bereikte een piek in 2023, en is sindsdien gedaald, maar nog niet verdwenen.

Volgens Jeroen Blank en Randy Streng van de gefuseerde matktvorsers NIQ/GfK is prijs de beslissende factor bij de aanschaf van kleding. Daarom bestellen Nederlanders bij Chinese discounters of verkopers van tweedehandskleding zoals Vinted, een merk dat trouwens in heel Europa aan het opkomen is.

De online kledingmarkt is grillig. Het aantal artikelen dat we online bestellen neemt consistent af, alleen dankzij recente prijsstijgingen wordt de daling niet overal even gevoeld.

Zalando staat in Nederland nog wel op de eerste plaats, maar de omzet daalt ten gunstige van Wehkamp, Vinted, Zara en Shein. Ook About You is een belangrijke groeier op de Nederlandse markt.

Interessant zijn de cijfers van de laatste drie maanden: duidelijke groeiers zijn Shein, Temu en Zara, maar Wehkamp, Zalando, H&M en vooral Primark moeten rekening houden met verlies van het marktaandeel. De aantrekkingskracht van een Shein is het assortiment en de aanbiedingen.

Gen X en millennials zijn de grootste klanten van Vinted en Shein in Nederland. Waarbij opvallend meer wordt uitgegeven bij Vinted.

Toch speelt de kledingverkoop zich niet volledig online af. Online is momenteel zo’n 45 procent van de Nederlandse markt en dat is de laatste jaren niet veel veranderd. Dat betekent dat er nog altijd kansen liggen voor fysieke boetieks, maar die zouden zich eigenlijk op tweedehands of goedkope kleding moeten richten. De online tweedehandsmarkt is al bijna 8 procent in Nederland.

NIQ/GfK ziet dat de nieuwkomers hun markt duidelijk aan het verbreden zijn. Shein en Vinted hebben de markt voor cosmetica betreden en zijn in Frankrijk daar al een derde en vierde plek in de ranglijst bereikt.

Gfk verwacht ook veel van TikTok Shop, die volgend jaar mogelijk ook in Nederland wordt gelanceerd. In de VK heeft TikTok een forse bedreiging voor Shein geworden. TikTok heeft al ongeveer de helft van het aantal klanten van Shein. Mode is de op een na meest bestelde categorie en belangrijker: de TikTokker besteedt meer.

 

Screenshot