Neatherland News Today

Groot op TikTok Shop: Beauty, Fashion en Near Food – Emerce

Groot op TikTok Shop: Beauty, Fashion en Near Food – Emerce

Tweederde van de aankopen bij TikTok Shops, in Nederland nog niet beschikbaar, speelt zich af in de categorieën Beauty, Fashion en Near Food.

Daarna volgen nog productgroepen met elektronica en tech, maar die vallen qua marktaandeel eigenlijk al in het niet. Ze zijn elk goed voor vijf tot tien procent van de online aankopen die veelal via influencers plaatsvinden.

Dit blijkt uit cijfers voor de Engelse markt, zoals vastgelegd door marktonderzoeker GfK. Dat presenteerde dit marktbeeld gisteren op Emerce Fashion, dat plaatsvond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

TikTok is bezig een e-commercecomponent toe te voegen aan zijn platform. In de VS en het VK is dat al live. Vermoedelijk wordt het ergens in de loop van 2025 in Nederland gelanceerd. Gebruikers van het platform kunnen er via hun accounts producten verkopen aan hun publiek. In het VK heeft TikTok zelfs een magazijn van waaruit deze handelaren hun items kunnen verschepen.

De marktpenetratie onder modeverkopers van TikTok Shop in het VK is ruim verdubbeld in een jaar tijd tot 12 procent. Ter vergelijking: Shein blijft hangen tegen de 25 procent. De gemiddelde orderwaarde ligt bij beiden rond de twintig à vijfentwintig euro.

Chinese webwinkels als Shein en Temu lijken de meer traditionele online modeverkopers in te halen. Met name Zalando voelt in heel Europa de druk van nieuwe spelers. Volgens Jeroen Blank en Randy Streng van de gefuseerde matktvorsers NIQ/GfK is prijs de beslissende factor bij de aanschaf van kleding. Daarom bestellen Nederlanders bij Chinese discounters of verkopers van tweedehandskleding zoals Vinted, een merk dat trouwens in heel Europa aan het opkomen is.