Neatherland News Today

Geen lucratieve 3×3-match tegen voormalige NBA-spelers voor gouden Nederlanders: “De FIBA is bang”

Geen lucratieve 3×3-match tegen voormalige NBA-spelers voor gouden Nederlanders: “De FIBA is bang”

De Nederlandse 3×3-basketballers die goud wonnen in Parijs zien een lucratieve exhibitiematch in de VS door de neus geboord. Worthy de Jong en co. konden daar een aardige cent verdienen, maar de FIBA steekt er een stokje voor. “Politiek primeert en dat is zonde”, klinkt het bij de Amerikanen.

Video niet meer beschikbaar

Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het was een van de kippenvelmomenten tijdens de voorbije Olympische Spelen: de game-winner van de Nederlander Worthy de Jong in de finale van het 3×3-basketbal bij de mannen.

 

Een dag na die thriller kwam er voor de Nederlanders al een lucratief aanbod uit de VS: een wedstrijdje tegen een All-Star Team uit de Big 3, een Amerikaanse 3×3-competitie waarin tal van overjaarse NBA-spelers aan de slag zijn.

 

“Of we nu volgens de Big 3-regels spelen of volgens de FIBA-regels: het maakt niet uit. Onze spelers zullen gegarandeerd winnen”, klonk het zelfzeker bij Big 3.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een van de bezielers van Big 3 is de bekende Amerikaanse rapper Ice Cube. De competitie beloofde om alle reiskosten van de Nederlanders te dekken. Voor de winnaar van het duel tussen de olympische kampioen en de Big 3 All-Stars zou er een cheque van 150.000 dollar klaarliggen.

 

“Het klinkt zeker goed, we gaan erover praten”, reageerde olympische held Worthy de Jong over het lucratieve voorstel vanuit de VS. De wedstrijd zou plaatsvinden op 18 augustus in Boston.

 

Maar zover zal het dus niet komen, want de internationale basketbalbond FIBA steekt een stokje voor de wedstrijd. Dat laat Jeff Kwatinetz, de voorzitter van Big 3, weten op sociale media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De Nederlanders hebben de uitdaging aanvaard, maar FIBA is bang van Big 3 en verhindert dat zij komen spelen op ons All-Star Game”, claimen de Amerikanen. “Het lijkt er dus op dat het duel er niet zal komen. Politiek primeert op sport en fanbeleving. Dat is zonde.”

 

Volgens het FIBA-reglement moeten spelers die willen deelnemen aan een niet-FIBA-evenement daarvoor minstens 3 weken op voorhand toelating vragen. Nederland deed zijn aanvraag op 9 augustus. Te laat dus, volgens de FIBA-regels.

 

“We wilden wel, maar komen er contractueel niet uit”, vertelde Worthy de Jong dinsdagochtend bij de Nederlandse radiozender Joe. “Het leek ons leuk, maar het gaat niet door.”

 

Volgens Big 3-voorzitter Kwatinetz heeft de FIBA ermee gedreigd om de Nederlanders te schorsen en uit te sluiten van het EK indien ze toch zouden ingaan op het lucratieve voorstel uit de VS. Dat EK vindt eind deze maand plaats, van 22 tot 25 augustus in Wenen.

Gerelateerd: