Neatherland News Today

Ook bij Green Eagles zorgt 3 x 3 Basketball voor een boost

Ook bij Green Eagles zorgt 3 x 3 Basketball voor een boost

Frans Jetten

Anouk Kraaijeveld is met haar veertig jaar de oudste speelster van het 3 x 3 team van de club uit Maassluis. Basketball is bij Kraaijeveld, die al vanaf haar elfde jaar het spelletje speelt en ook als trainster bij de jeugd actief is, een behoorlijke familieaangelegenheid. Niet alleen haar echtgenoot en twee kinderen spelen basketball bij de club. “Ook mijn schoonzus, twee zwagers en drie neefjes zijn daar actief. We moeten uitkijken dat het bij een verjaardag alleen over basketball gaat,” zegt ze lachend. 

 “We speelden met het damesteam van Green Eagles 5 x 5 basketball in de promotiedivisie. Dat is een niveau onder de eredivisie. In de coronatijd stapten er een paar meiden uit het team. Omdat we onvoldoende aanvulling hadden in de club hebben we besloten om als 3 x 3 team verder te gaan,” licht de kinderfysiotherapeute het ontstaan van haar team toe. Het damesteam is voorlopig het enige 3 x 3 team (van de twintig) bij Green Eagles. “Bij 3 x 3 basketball heb je vijf keer in het jaar een toernooitje. Als je in een reguliere competitie wilt spelen ben je nog altijd aangewezen op de 5 x 5 variant. Je hoeft niet per se een team van één vereniging te zijn om je in te schrijven als 3 x 3 team. Dat kunnen spelers van verschillende clubs zijn. Bij ons is dat toevallig wel het geval, maar wij zijn daarin een uitzondering. In plaats van een wekelijkse competitie spelen wij de ‘3 x 3-league’. Op vijf weekenden komen we met de deelnemende teams bij elkaar en spelen dan steeds tegen dezelfde tegenstanders. In ieder toernooi vergaar je punten en aan het eind van de league wint het team met de meeste punten. In de Open Elite klasse, de hoogste klasse buiten de pro’s die bij het 5 x 5 in de eredivisie uitkomen, werden we uiteindelijk tweede. We misten daardoor de kwalificatie voor de finaledag in Hannover. Door onze winst in de Summerleague in Rotterdam mochten we daar alsnog heen.” Het toernooi, een samenwerkingsverband tussen Nederland en Duitsland, bracht voor de Maassluisse dames eerder deze maand niet het gehoopte resultaat. “We verloren onnodig de halve finale. We moesten voor die wedstrijd lang wachten en dan merk je dat we wat ouder worden,” zegt ze lachend. “Met onze twee meter lange Suzanne hebben we een geweldig aanspeelpunt. Daardoor kwamen we de poulefase betrekkelijk gemakkelijk door. In die halve finale gingen we echter nipt met 16-14 ten onder en liepen daarmee dus ook de prijs van € 1000,- mis.” 

Forse groei

Basketball is de enige binnensport in Nederland waar het ledenaantal groeit. Het 3 x 3 basketball zorgt weliswaar mede voor een gezonde groei van Green Eagles (het ledenaantal groeide de laatste drie jaar van 140 naar 220), maar daarmee loopt de club tegen de nodige grenzen aan. 

“Het is uiteraard heel gaaf dat het zo groeit, maar je zit wel met je zaalruimte en je kader. Voor verschillende leeftijdscategorieën hebben we wachtlijsten omdat we het gewoon niet kwijt kunnen.” Bovendien is het spelen en trainen op verschillende locaties niet ideaal. “Ons clubhuis is aan de Haydnlaan, daar wordt iedere avond door verschillende teams getraind. De jongste jeugdteams spelen daar tevens hun wedstrijden omdat we nergens anders terecht kunnen. Dat is echter een te kleine zaal waar we alleen met dispensatie van de bond kunnen spelen. De oudere teams trainen in ieder geval één keer in de Wethouder Smithal, waar ook hun wedstrijden worden gespeeld. Daarnaast wordt er nog getraind in de gymzaal van het Lentiz College aan het Kastanjedal. We zouden natuurlijk graag een nieuwe sporthal in Maassluis zien waar we vanaf de jeugd tot en met de senioren op zaterdag allemaal achter elkaar kunnen spelen en ook bij elkaar kunnen kijken. Er was een plan voor een nieuwe sportzaal aan de Sportlaan, waar we al bijna 15 jaar mee bezig zijn, maar daar is onlangs door de gemeente Maassluis een streep door gezet.”

Toekomst

De betrekkelijk nieuwe tak van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) is nu nog niet zo omvangrijk. “Mede door de media aandacht rond de Spelen zal die naar verwachting wel gaan groeien,” vervolgt Kraaijeveld. “We kregen de afgelopen tijd veel reacties, niet alleen van basketballers, die het snelle spel heel leuk vonden. Een wedstrijd kan in dat snelle spelletje heel snel beslist worden. Dat is spectaculair om te zien. Als club proberen we het 3 x 3 te promoten en hopen natuurlijk dat er meer teams gaan meedoen.” 

Ook de NBB zet hoog in op de ontwikkeling van 3 x 3 basketball. Ze wil de sport voor iedereen toegankelijk maken met activiteiten op de pleintjes in de wijken en met grote events op A-locaties de zichtbaarheid van de sport vergroten. “De bond heeft vorig jaar in Amsterdam een project gedaan op de scholen om het 3 x 3 te promoten. Het is natuurlijk wel een stoere sport voor kinderen en daardoor een prima manier om ze meer te laten bewegen. Het is ook een heel toegankelijke sport. Je neemt een bal mee naar een pleintje en je kan het spelen.” Na de Olympische finale stonden er vriendjes en vriendinnen van haar kinderen aan de deur. “Anouk zullen we gaan basketballen? Dan ben ik Worthy.”

De regels
3×3 basketball wordt gespeeld door twee teams van vier spelers waarvan er drie tegelijk in het veld staan. De wedstrijden spelen zich af op een half basketballveld met één basket. Er is een 12 seconden schotklok. Binnen deze tijd dient een team te scoren of een scoringspoging te doen. Er is geen driepuntslijn, zoals bij het ‘gewone’ basketball, maar een tweepuntslijn. Elke score vanachter deze lijn is twee punten waard, elke score erbinnen levert één punt op. Officiële wedstrijden duren 10 minuten of totdat een team 21 punten heeft behaald. Zodra een team scoort mag het andere team meteen doorgaan door de bal te dribbelen of te passen. Zodra een team buiten de tweepuntslijn is geweest mag er weer worden gescoord. Met name deze laatste regel zorgt voor het dynamische en spectaculaire spel waar 3×3 basketball om bekend staat.