Neatherland News Today

Redders op Zee’ bovenaan Spotify-podcastchart

Redders op Zee’  bovenaan Spotify-podcastchart

Redders, overlevenden én nabestaanden delen hun confronterende verhalen in een reeks van in totaal 30 afleveringen. Voor het eerst komen deze verschillende perspectieven rond reddingoperaties bij elkaar. Het verhaal van de redders Marco en Arie, de overlevende Ruurd, en Marjolein, moeder van de overleden Max, maakt diepe indruk op luisteraars: “Indrukwekkend en aangrijpend, ademloos geluisterd”. “Weer in tranen, wat een emotionele rollercoaster was het, fijn om Ruurd te horen”. ‘ Redders op zee’ kwam tot stand in samenwerking met Fisherman’s Friend én de eerste aflevering, deel 1 over een een noodlottig surfongeluk bij Scheveningen, ging op maandag 18 maart in première op Spotify en is hier te beluisteren. Komende maandag komt deel 2 over het surfdrama online, daarna volgt elke maandag een nieuw verhaal. Arie Verbaan, al 50 jaar vrijwilliger en betrokken bij het Schevenings surfdrama: “Het is bijzonder dat zovelen op deze manier in aanraking komen met ons werk bij de KNRM. De eerste twee afleveringen gaan over de grootste nachtmerrie die je je als vrijwillige redder geredde en familie kunt voorstellen. Maar tegelijkertijd is er ook de hoop uit het verhaal van Ruurd: dat is waar we het uiteindelijk voor doen. Het is en blijft enorm pijnlijk om over dit soort drama’s te praten, daarom is fijn dat de reacties zo hartverwarmend zijn”.

Achtergrondinformatie

Op maandag 11 mei 2020 wordt voor de kust van Scheveningen een groep surfers overvallen door een dikke, verstikkende schuimlaag. Dit tragische incident eist het leven van vijf van in totaal zes surfers. Alleen surfer Ruurd overleeft deze zwarte dag. In twee afleveringen wordt het Scheveningse surfdrama vanuit verschillende perspectieven gereconstrueerd. De afleveringen belichten de ervaringen van Arie en Marco, vrijwillige redders van KNRM Scheveningen, en biedt een intieme blik in het leven van Marjolein, moeder van een van de surfers die het ongeluk niet overleeft. Daarnaast deelt Ruurd, de enige overlevende surfer, voor het eerst zijn aangrijpende verhaal. Deze eerste twee afleveringen van de serie onthullen de complexe omstandigheden van het drama en biedt een diepgaande kijk op de impact ervan op de betrokkenen.

Nederland waterland

Roelof Hemmen, presentator van Redders op zee: “Nederland waterland, het water dat voor zovelen synoniem staat aan plezier en ontspanning. In deze serie word je geconfronteerd met de realiteit: mensen zoals jij en ik delen hun ervaringen als het water voor even de vijand wordt. Het is ongelofelijk dat we in Nederland op die momenten kunnen vertrouwen op zoveel KNRM-vrijwilligers. De verhalen van redders, overlevenden en nabestaanden maken diepe indruk!” Jacob Tas, directeur KNRM: “De moed die onze redders op dagelijkse basis laten zien is fantastisch. Maar de reddingoperaties blijven voor het grote publiek vaak onzichtbaar. Toch is het goed om de verhalen te delen. Om ervan te leren maar ook om steun bij elkaar te vinden, elkaars perspectieven te horen. Gelukkig waren daar de veilige handen van Roelof, om deze verhalen op een rustige en waardige manier te delen.”  Joost van de Sande, Marketing manager Fisherman’s Friend: “Wij bewonderen de heldendaden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Beide delen we niet alleen de sterke band met de zee, wij waarderen met name de kracht en vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de KNRM. Door een platform te bieden voor het werk van de KNRM willen we ze op een bijzondere, inhoudelijke manier, feliciteren! Op naar de volgende 200 jaar!”

Over 200 jaar KNRM

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar, een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’ waarbij we met 30.000 vrijwillige redders sinds 1824 – ook de komende 200 jaar: veilig blijven werken, leven en recreëren op het water!

Gedenken reddingswerk

Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingwerk en de redders van de KNRM. Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM’ers het werk geheel vrijwillig doen en dat de hulpverlening door de KNRM kosteloos is voor de geredden. Dat is niet vanzelfsprekend, de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder overheidssteun en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers en komt KNRM jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij gemiddeld ruim 3.000 mensen worden geholpen of gered.

Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar daarom worden gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingwerk gaan steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.