Neatherland News Today

Achterhoekse zijspancrossers bezorgen Nederland wereldtitel

Achterhoekse zijspancrossers bezorgen Nederland wereldtitel






Sport



Tim Leferink, Gert van Werven en Koen Hermans schitteren

Door Willy Hermans

LOKET – Het Nederlandse team heeft wederom de landenwedstrijd voor zijspancrossers gewonnen die dit jaar door de FIM bestempeld wordt als een wereldtitel. In het Tsjechische Loket bleven ze Groot-Brittannië één punt voor. De inbreng van de Achterhoek was groot: alle drie rijders komen uit de regio. Koen Hermans won al vaker de Sidecarcross of Nations, voor Tim Leferink en Gert van Werven was het de eerste keer.

Het was even puzzelen om de teams compleet te krijgen want zowel Tim Leferink als Gert van Werven hadden een vervangende bakkenist. Bij Tim Leferink stond Dion Rietman in de bak en bij Gert van Werven Han van Hal. In een landenwedstrijd zijn er drie manches waarbij in elke manche twee teams voor een land strijden en het slechtste resultaat wordt geschrapt.In de eerste manche waren het de Franse broers Prunier die het snelste van start gingen en daarna hun leidende positie niet meer afstonden. Hermans-Van den Boogaart moesten van de tweede rij starten maar wurmden zich sterk naar voren en legden beslag op de tweede plaats voor Vanluchene-De Veene. Leferink-Rietman finishten keurig als zesde waardoor Nederland direct aan de leiding ging met 8 punten.

De tweede manche was wat minder succesvol voor Nederland. Al snel reden Wilkinson-Millard en Lielbardis-Lielbardis aan de leiding en sloegen een gat. Uiteindelijk waren het de broers uit Letland die de Engelsen passeerden en de manche wisten te winnen. Leferink-Rietman leken op een derde plaats af te stevenen maar moesten uiteindelijk een plaatsje inleveren ten gunste van Sanders-Steegmans.Van Werven-Van Hal moesten door pech voortijdig naar de kant. Geen ramp voor Nederland omdat het slechtste resultaat niet meetelde, maar daardoor was het wel zaak dat in de derde manche beide zijspannen de finish moesten halen.

In de beslissende manche namen Lielbardis-Lielbardis de leiding met Hermans-Van den Bogaart op 5 en Van Werven-Van Hal op 10. Voorin vielen Lielbardis-Lielbardis en Prunier-Prunier ver terug waardoor Vanluchene-De Veene de koppositie overnamen en de manche wonnen. Hermans-Van den Bogaart schoven op maar stelden zich tevreden met een tweede plaats. Met een negende plek voor Van Werven-Van Hal was dat net genoeg om deze editie van Sidecarcross of Nations net als in 2021 en 2022 namens Nederland te winnen voor Groot-Brittannië en Frankrijk waardoor dezelfde drie op het podium stonden als vorig jaar.
Er staan nog twee ONK-wedstrijden op het programma. Zondag proberen Hermans-Van den Bogaart in Lierop een stap te zetten om hun Nederlandse titel te prolongeren.

Eindstand:1. Nederland 23 punten 2. Groot-Brittannië 24 punten 3. Frankrijk 27 punten 4. België 30 punten 5. Duitsland 36 punten.