De Europese markt, het nieuwe pensioenstelsel, het duurzaamheidsbeleid, de financiële sector: macro-econoom Arnoud Boot, spreker op de komende Accountantsdag, heeft er een uitgesproken mening over. Hij hekelt het huidige ‘zonnebloemkapitalisme’ in ons land. “Niemand lost zijn eigen problemen meer op.”
Tijdens de plenaire opening van de komende Accountantsdag wordt stilgestaan bij de grote vraagstukken in de wereld, waarmee ook de accountant krijgt te maken. Onzekerheid, complexiteit en onvoorspelbaarheid lijken alleen maar toe te nemen. Hoe kom je dan als sector, als bedrijfsleven, als organisatie en ook als mens vooruit?
“We leven in een compensatiemaatschappij, door mij ook wel zonnebloemkapitalisme genoemd, waarin iedereen als een zonnebloem kijkt naar de zon, ofwel de overheid”, stelt prof.dr. Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam.
Boot, die geldt als een van de invloedrijkste economen van Nederland, sprak daarover eerder onder meer met de vaksite Financial Investigator. “Te veel mensen, bedrijven en banken liggen aan de beademing van overheden”, stelt hij, “en dat geeft te weinig economische dynamiek”.
“Het systeem loopt op zijn eind”, vreest Boot, verwijzend naar de hoge schulden van sectoren, bedrijven, consumenten en overheden. “Of we nu kijken naar China, Japan, Europa of de VS, overal liggen de schuldquotes hoog, veel te hoog.” Dan komt er een moment dat iedereen het vertrouwen verliest, “met grote verstorende gevolgen”.
Arnoud Boot heeft naast zijn rol aan de UvA een flink aantal nevenfuncties, waaronder die van voorzitter van het Sustainable Finance Lab (SFL), in zijn optiek het enige instituut in Nederland gericht op de vraag: wat is de maatschappelijke waarde van de financiële sector? Verder is hij onder meer raadslid van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid (WRR) en directeur van het Amsterdam Center for Corporate Finance (ACCF).
Duurzaamheid heeft, ook gezien zijn rol als voorzitter van het SFL, Boots warme belangstelling. Overheden zouden de prikkels van de particuliere sector moeten versterken om het heft in eigen handen te nemen, meent hij, bijvoorbeeld bij belangrijke transities op het gebied van klimaatverandering.
Boot, eerder columnist bij NRC en nu regelmatig te horen bij BNR nieuwsradio, noemt zichzelf als econoom “genoeg insider om effectief te zijn en genoeg buitenstaander om een onafhankelijke kijk op zaken te hebben”.
Het combineren van zijn wetenschappelijke werk met het adviseren van het bedrijfsleven ziet hij als “ware kruisbestuiving”, waarvan hij veel energie krijgt. Gaat hij ooit nog eens voor een positie als vakminister van financiën of economische zaken? “Vanuit opportunisme zeg ik nooit nooit. Maar mijn huidige rol is mij op het lijf geschreven.”
Arnoud Boot neemt op de Accountantsdag ongetwijfeld ook geen blad voor de mond. Andere deelnemers aan het ochtendprogramma zijn onder meer VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen, sectorbankier zakelijke dienstverlening Han Mesters (ABN Amro) en hoogleraar, columnist en oud-politicus Rik Torfs. Zij spreken met dagvoorzitter Rens de Jong, die wordt bijgestaan door twee young profs als sidekicks. Arnout Boot vervangt in het ochtendprogramma Feike Sijbesma.
Aanmelden voor de komende Accountantsdag 2024, die wordt gehouden op 20 november aanstaande in Leusden, kan via de website van de NBA.