Neatherland News Today

Matchfixing voor het eerst in Nederland officieel vastgesteld

Matchfixing voor het eerst in Nederland officieel vastgesteld

Foto: KNVB Media

De Integriteitseenheid van de KNVB heeft voor het eerst officieel vastgesteld dat er in het Nederlandse betaald voetbal matchfixing heeft plaatsgevonden. Uit het onderzoek van de eenheid blijkt dat Ibrahim Kargbo, destijds speler van Willem II, een afspraak maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal over verlies van Willem II in de wedstrijd tegen FC Utrecht op 9 augustus 2009.

Reactie operationeel directeur Gijs de Jong over matchfixing — Video: 15/02/2016

FC Utrecht – Willem II

“Willem II is net als hun fans en de KNVB slachtoffer van manipulatie”

Uit e-mailconversaties tussen Kargbo en Perumal blijkt dat zij afspraken maakten over de uitslag van FC Utrecht – Willem II. Kargbo geeft aan dat ‘the captain’, destijds Michael Aerts, en een derde voetballer zouden meewerken. Voor het beïnvloeden van de wedstrijd zouden zij van Perumal 25.000 euro per persoon ontvangen. Ondanks dat FC Utrecht volgens afspraak de wedstrijd wint, is de ‘fix’ volgens Perumal mislukt. Volgens hem was de afspraak namelijk dat FC Utrecht met meer dan één doelpunt verschil had moeten winnen. Desalniettemin staat vast dat ze afspraken hadden over de uitkomst van de wedstrijd. Er is onvoldoende (wettig) bewijs om vast te stellen of Aerts betrokken was en het is onduidelijk wie de derde persoon is.

Benefietwedstrijd Willem II – Sierra Leone   

— Foto:  Ibrahim Kargbo

Deze benefietwedstrijd vond op 14 november 2009 plaats op initiatief van Kargbo. Perumal was betrokken bij de organisatie van de wedstrijd, via zijn bedrijf Football 4U. Ondanks dat er onvoldoende wettig bewijs is dat de wedstrijd daadwerkelijk gemanipuleerd was, stelt de Integriteitseenheid vast dat Kargbo en Perumal de benefietwedstrijd waarschijnlijk organiseerden om deze te manipuleren voor gokdoeleinden.

Verder is duidelijk dat Kargbo en Perumal over een langere periode contact hadden over het manipuleren van wedstrijden van het nationale team van Sierra Leone.

Wedstrijden van Willem II tegen Ajax en Feyenoord

Aanleiding voor het onderzoek was een publicatie in De Volkskrant waarin stond dat de wedstrijden Ajax – Willem II en Feyenoord – Willem II uit seizoen 2009/’10 gemanipuleerd zouden zijn. De Integriteitseenheid heeft echter geen informatie voorhanden waaruit blijkt dat de wedstrijden Ajax – Willem II (17 oktober 2009) en Feyenoord – Willem II (19 december 2009) wel of geen gemanipuleerde wedstrijden waren. In de bewijsstukken die de Integriteitseenheid heeft, komen Ajax en Feyenoord niet voor.

KNVB deelt onderzoek met UEFA, FIFA en Functioneel Parket

Aangezien Kargbo geen lid meer is van de KNVB, kan de aanklager betaald voetbal hem tuchtrechtelijk niet vervolgen. Daarom deed de aanklager de aanbeveling om het rapport door te sturen aan UEFA en FIFA. De KNVB neemt deze aanbeveling over. Daarnaast heeft de KNVB het rapport gedeeld met het Functioneel Parket. Het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, voert namelijk een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak uit. Verder gebruikt de KNVB de inzichten uit het onderzoek in de voorlichting die de KNVB over matchfixing geeft aan clubs en arbitrage.





Samenvatting onderzoeksrapportage




Samenvatting onderzoeksrapportage
Dit document is een samenvatting van het onderzoek dat de Integriteitseenheid van de KNVB verrichtte naar mogelijke matchfixing bij Willem II.



Ondanks dat Kargbo tuchtrechtelijk niet te vervolgen is, heeft het bestuur betaald voetbal besloten dat Kargbo zich in de toekomst niet meer kan aanmelden als lid van de KNVB, omdat daarmee de belangen van de KNVB in het geding zijn. Daardoor kan hij in Nederland nooit meer voetballen, trainer worden of enige andere functie binnen het voetbal vervullen.  

KNVB roept op tot betere samenwerking en opsporing

De KNVB spreekt maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de aanpak van manipulatie in de sport. Op basis van het onderzoek van de Integriteitseenheid doet de KNVB daar drie aanbevelingen: het verbeteren van de internationale samenwerking, het oprichten van een Fairplay eenheid met vergaande bevoegdheden en het onderzoeken van de strafbaarstelling van matchfixing.

— Foto: de KNVB doet drie aanbevelingen aan de Tweede Kamer

  1. Internationale samenwerking
    De KNVB roept op tot betere internationale samenwerking op het gebied van matchfixing. “Uit het onderzoek blijkt dat veel informatie al in 2012 bekend was bij officiële instanties in Finland,” zegt De Jong. “Dan is het in onze ogen onvoorstelbaar dat die informatie pas halverwege 2015 beschikbaar is in Nederland. Die informatie zou natuurlijk veel eerder met elkaar gedeeld moeten worden. Het zou mooi zijn als de Nederlandse overheid hier als voorzitter van de EU werk van maakt.”
     
  2. Fairplay eenheid
    De KNVB is groot voorstander van een speciale opsporingseenheid ter bestrijding van fraude, witwasserij en manipulatie in de sport. Deze ‘Fairplay eenheid’ kan onderdeel worden van de Kansspelautoriteit en moet opsporingsbevoegdheden en handhavingsmiddelen hebben. De Jong: “De Integriteitseenheid heeft in onze ogen ontzettend goed werk geleverd. Maar het onderzoek laat ook direct de beperkingen zien die een eenheid van een sportbond heeft. Veel personen waren tijdens het onderzoek niet verplicht mee te werken, de eenheid mocht bijvoorbeeld ook niemand tappen en ze hadden niet de bevoegdheid informatie op te eisen. Ze hebben daarnaast ook niet de mogelijkheid Kargbo en Perumal te straffen. Wij willen een speciale opsporingseenheid die dit soort bevoegdheden en mogelijkheden wél heeft.”
     
  3. Strafbaarstelling
    Tot slot doet de KNVB een oproep aan de politiek om de strafbaarstelling van matchfixing te onderzoeken. Naar het oordeel van de KNVB kent het Nederlandse strafrecht op dit moment geen eenduidige strafrechtelijke bepaling op grond waarvan matchfixing in alle gevallen effectief bestraft kan worden.