Neatherland News Today

Amsterdam Fashion Week: MARTAN opent indrukwekkend met ‘Tempest Tides’-show | Grazia

Amsterdam Fashion Week: MARTAN opent indrukwekkend met ‘Tempest Tides’-show | Grazia


Tempest Tides

De MARTAN SS’25 collectie heet Tempest Tides. Wat je je hierbij moet voorstellen? Een stormachtige reis door internationale wateren, waarin de nautische inspiratie van ontwerpers Diek Pothoven en Douwe de Boer centraal staat. Deze invloed is duidelijk zichtbaar in de scherpe, subtiel gebogen lijnen die doen denken aan de architectonische vormen van schepen. Touwen die rond het lichaam zijn gewikkeld, vormen de structuur van jurken en abstracte tops, of zijn geborduurd op de kledingstukken in patronen die te vinden zijn op klassieke weerkaarten die bij het zeilen worden gebruikt. Driehoekige vormen, geïnspireerd door de Genoa-zeilen, spiralen rond tailles als draaikolken, navigeren vakkundig door de op maat gemaakte ontwerpen van de collectie. We like!

Het kleurenpalet van de collectie is geïnspireerd door stormachtige luchten, zee-alg groene tinten, navigatielichten en diep oranje zonsondergangen. In de collectie zien we onder meer stormachtig blauw, saliegroen, hartrood, roestigoranje, pistache groen en rozijn bruin.

Upcycling

Het decor van de show is gemaakt van deadstock spinakerzeil dat na de show wordt geüpcycled tot MARTAN-outfits. Hoe cool? Het transformeert het Conscious Hotel – waar de show plaatsvond – in een zeilend kasteel dat door woeste zeeën navigeert, wat staat voor de pionierspositie binnen de industrie.


Want duurzaamheid? Dat is voor MARTAN een belangrijke pijler. Elk jaar wordt in Europa alleen al 27 miljoen (!) kilogram hoogwaardig beddengoed en tafellinnen weggegooid. Luxe hotels gooien linnengoed weg als er slechts een klein vlekje of gaatje in zit. MARTAN werkt rond deze imperfecties, kleurt de stoffen in prachtige kleuren en geeft dit post-consumer afval een nieuw leven als hoogwaardig prêt-à-porter.

Looks tijdens AFW

MARTAN laat hun Tempest Tides collectie zien tijdens Amsterdam Fashion Week. | Beeld: Saner Karsen
Touwen die rond het lichaam zijn gewikkeld komen veelvuldig terug in de collectie. | Beeld: Iris Ooms
In de collectie zien we zee-alg groene tinten. | Beeld: Sander Karsen
De show van MARTAN vond plaats bij het Conscious Hotel Westerpark. | Beeld: Iris Ooms
Modellen showen de nieuwe SS’25 collectie van MARTAN. | Beeld: Saner Karsen
De touw-details worden ook doorgevoerd in de accessoires. | Beeld: Sander Karsen
Driehoekige vormen, geïnspireerd door de Genoa-zeilen. | Beeld: Iris Ooms
De volledige collectie bevat nautische invloeden. | Beeld: Sander Karsen
Stormachtig blauw kan niet ontbreken in de collectie. | Beeld: Iris Ooms

MARTAN

MARTAN is een baanbrekend modemerk gevestigd in Amsterdam, gespecialiseerd in circulaire mode. Onder leiding van Diek Pothoven, Douwe de Boer en Eugénie Mulier richt het merk zich op het transformeren van luxe hotellinnen tot hoogwaardige prêt-à-porter stukken, waarmee ze laten zien dat hyper-duurzame mode echt exciting kan zijn. Met deze show op Amsterdam Fashion Week hebben ze dat wederom laten zien!



Fashion


  • Evan Karsten, Iris Ooms, Sander Karsen