Neatherland News Today

Bijna 1 miljoen ondernemers erbij in Nederland sinds 2010: aandeel vrouwelijke veeartsen stijgt hard

Bijna 1 miljoen ondernemers erbij in Nederland sinds 2010: aandeel vrouwelijke veeartsen stijgt hard

Het aantal ondernemers in Nederland is tussen 2010 en 2023 gegroeid van 1,5 miljoen naar bijna 2,5 miljoen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 36 procent is vrouw, terwijl dat in 2010 nog 32 procent was.

De meeste vrouwen zijn actief in de branches overige persoonlijke dienstverlening (84 procent), kledingindustrie (79 procent) en welzijnszorg zonder overnachting (76 procent). Mannen hebben met meer dan 96 procent het grootste aandeel in de sectoren dienstverlening delfstoffenwinning, sanering en overig afvalbeheer en grond-, water- en wegenbouw.

Er waren vorig jaar in totaal 251.000 startende ondernemers. Daarbij was het hoogste aandeel vrouwen te vinden in de veterinaire dienstverlening: 86 procent. Het aandeel vrouwelijke veeartsen is gegroeid van 35 procent in 2010 naar 62 procent in 2023.

Infographic: CBS

In het onderzochte tijdvak kwamen er ook beduidend meer oudere ondernemers én meer jongere ondernemers bij.

Het aandeel ondernemers van 65 jaar en ouder nam toe van 6 naar 10 procent en het aandeel ondernemers van jonger dan 30 jaar van 9 naar 15 procent. De gemiddelde leeftijd bleef wel nagenoeg gelijk op ongeveer 46 jaar.

De bedrijfstak met het hoogste aandeel jonge starters was in 2023 film- en tv-productie en geluidsopname (68 procent). In de detailhandel is het aandeel jonge starters 61 procent, waarbij bijna 95 procent een webshop begon.

Turken grootste groep startende ondernemers uit niet-EU-landen

Het aandeel ondernemers met een niet-Nederlandse herkomst is vanaf 2010 gestaag
toegenomen. Het aandeel zelf niet in Nederland geboren ondernemers van 10 tot 16 procent en het aandeel tweede generatie ondernemers van 7 tot 12 procent.

Een derde van de buitenland geboren ondernemers komt uit de EU, met Polen als verreweg de grootste leverancier voor Bulgarije en Duitsland. De Polen zijn vooral in de bouw te vinden.

Van de buiten de EU geboren ondernemers kwam in zowel 2010 als 2023 de grootste groep uit Turkije. Ook zij zijn vooral actief in de bouwnijverheid. Na Turkse ondernemers volgden vorig jaar Syriërs, Marokkanen, Surinamers en Oekraïners.

Infographic: CBS

Infographic: CBS

LEES OOK: Ruim de helft van de ondernemers is onverzekerd bij ziekte – geen vangnet bij inkomensdaling