Neatherland News Today

Blijdschap omdat ‘Dutch GP’ gaat verdwijnen: “De Formule 1 is een vervuilende sport” – F1journaal.be – Dagelijks Formule 1 nieuws

Blijdschap omdat ‘Dutch GP’ gaat verdwijnen: “De Formule 1 is een vervuilende sport” – F1journaal.be – Dagelijks Formule 1 nieuws

Voor veel Nederlandse F1-fans zal het hard aangekomen zijn dat de GP van Nederland in Zandvoort na 2026 zal verdwijnen maar waar wel met veel blijdschap wordt gereageerd op het nieuws is bij de milieu- en natuurorganisaties.

Al voor de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort hebben milieu- en natuurorganisaties alles geprobeerd om de Formule 1 weg te houden uit Zandvoort. Er zou onherroepelijke schade toegebracht worden aan de fauna en flora maar desondanks beten ze vaak figuurlijk in het zand.

De Formule 1 keerde uiteindelijk in 2021, na een jaar vertraging omwille van de pandemie met het coronavirus, terug naar het circuit van Zandvoort maar in 2026 zal er dus voor een laatste keer een ‘Dutch GP’ op het circuit van Zandvoort georganiseerd worden. Bij de milieu- en natuurorganisaties wordt zeer enthousiast en met veel blijdschap op het nieuws gereageerd.

“We zijn blij met het besluit van vandaag. Formule 1 is een overbodige en vervuilende sport. Het is alleen wel zo dat de schade aan de natuur al is toegebracht. Dat is niet meer terug te draaien,” reageert Sijas Akkerman, woordvoerder van Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, op het nieuws, al vindt Akkerman wel dat de F1-race in Zandvoort al eerder had moeten verdwijnen.

Bij de ‘Stichting Rust bij de Kust’ zijn ze ook blij met het nieuws over het verdwijnen van de F1-race, al zijn ze daar van mening dat de overlast niet zal verdwijnen.

“In de zomermaanden waren er altijd minder races in Zandvoort, omdat het circuit dan moest worden opgebouwd. Nu de Grand Prix vertrekt, kunnen we verwachten dat die stille maanden in de zomer zullen worden opgevuld met andere races. Dat komt ook omdat het circuit veel populairder geworden is door de Grand Prix. We vrezen dat we er per saldo op achteruit gaan, terwijl we nu al 280 dagen per jaar overlast hebben.”