Neatherland News Today

Celstraffen tot 28 jaar voor moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries: “Heeft tot golf van ontzetting geleid”

Celstraffen tot 28 jaar voor moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries: “Heeft tot golf van ontzetting geleid”

Nederland

Peter R. de Vries.© ap

Op het proces over de moord op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft de rechter in Amsterdam celstraffen tot 28 jaar uitgesproken.

Schutter Delano G. en chauffeur Kamil E. krijgen beiden 28 jaar cel. “Moordmakelaar” Krystian M. gaat 26 jaar achter de tralies. Tegen de drie was door het Openbaar Ministerie een levenslange celstraf geëist, maar daar ging de rechtbank niet in mee. “Er is sprake van een enkelvoudige moord en de verdachten zijn niet eerder voor een dergelijk delict veroordeeld.”

Kamil E., Delano G. en Krystian M. hebben volgens de rechters wel “planmatig gehandeld bij de voorbereiding van het neerschieten van Peter R. de Vries”, en zijn dus schuldig. “Er was sprake van een vooropgezet plan.” Op die manier hebben de drie volgens de rechtbank “onherstelbaar leed toegebracht aan zijn vrienden, familie en andere nabestaanden”. “Daarnaast hebben het neerschieten van De Vries en zijn dood geleid tot een golf van ontzetting in Nederland.”

De Vries werd op 6 juli 2021 in het centrum van Amsterdam neergeschoten op straat. Tien dagen later stierf hij aan zijn verwondingen. De misdaadjournalist werd in zijn veertigjarige carrière meermaals bedreigd, maar wilde niet actief beveiligd worden. De Vries was ook actief als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het proces tegen de Nederlandse drugsbaron Ridouan Taghi.