Home » Crowdstrike-update zorgt voor wereldwijde storing, dit moet je weten

Crowdstrike-update zorgt voor wereldwijde storing, dit moet je weten

Crowdstrike-update zorgt voor wereldwijde storing, dit moet je weten

Over de aflevering

Een wereldwijde computerstoring bij cyber-beveiliger Crowdstrike legt tal van instanties in Nederland plat. Joe van Burik vertelt erover in deze extra Tech Update.

Crowdstrike’s meest recente update zorgt overal ter wereld voor blauwe schermen, in computersystemen van allerlei instanties. Hierdoor blijven allerlei computers constant opnieuw opstarten. Normaliter moet deze Falcon Sensor-software van Crowdstrike juist zorgen dat systemen beveiligd zijn tegen ransomware en andere cyberaanvallen. Crowdstrike heeft het probleem ook erkend.

De gevolgen zijn desastreus. In eigen land is bijvoorbeeld Schiphol getroffen, de inchecksystemen werken niet goed door de storing. Bij luchtvaartmaatschappijen Transavia en KLM worden storingen gemeld. Internationaal zijn trouwens al vluchten geannuleerd om deze reden.

In Nederland is ook het UWV waarschijnlijk getroffen, hun website ligt eruit. Diverse ziekenhuizen en posten voor spoedeisende hulp zijn gesloten. Ook diverse mediabedrijven zijn getroffen, waaronder DPG Media en Talpa.

Op Allestoringen.nl zie je tal van instanties waar storingen gemeld zijn. Ook bij banken Knab en ING bijvoorbeeld. Pin-betalingen lijken op diverse plekken niet te werken, al zegt een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland zegt geen meldingen te hebben gekregen van storingen.