Neatherland News Today

‘Cyprus-route’ zoekt nieuwe Nederlandse accountant

‘Cyprus-route’ zoekt nieuwe Nederlandse accountant


Oob

Afgelopen zomer overleed de bij de ‘Cyprus-route’ betrokken Nederlandse accountant. Deze week bleek uit het AFM-register dat zich nog geen vervangende tekenend accountant heeft aangediend, voor de oob-controle in opdracht van het Cypriotische kantoor GCP Audit.

Wilbert Geijtenbeek

Deze week paste de AFM het Register Auditkantoren uit andere lidstaten aan. Dit naar aanleiding van het overlijden deze zomer, na een kort ziekbed, van de aan GCP Audit verbonden Nederlandse accountant Marc Lodder.

In het AFM-register staan nog altijd de gegevens van het Cypriotische kantoor GCP Audit, dat in februari dit jaar werd geregistreerd als nieuw accountantskantoor dat jaarrekeningcontroles van Nederlandse organisaties van openbaar belang (oob’s) mag verzorgen. Maar sinds deze week is onder het kopje ‘externe accountants’ in het bewuste register geen naam meer te vinden.

‘Zonder een bij de beroepsorganisatie geregistreerde Nederlandse accountant kan GCP Audit zijn rol in de Nederlandse markt niet uitvoeren.’

Zonder een bij de beroepsorganisatie geregistreerde Nederlandse accountant kan GCP Audit zijn rol in de Nederlandse markt niet uitvoeren. Een woordvoerder van de AFM bevestigt dat als “een dergelijke partij controles wil uitvoeren in Nederland, […] zij een andere externe accountant [zal] moeten inschrijven in het register”. De AFM geeft bovendien aan dat de betrokken accountantsorganisatie voor een wijziging van het register de toezichthouder op de hoogte dient te stellen.

Of het Cypriotische GCP Audit die nieuwe Nederlandse controlerend accountant al heeft gevonden, is niet duidelijk. GCP Audit heeft de vragen die Accountant.nl eerder deze maand stelde, niet beantwoord. GCP Audit heeft zich niettemin gecommitteerd de jaarrekeningcontrole van boekjaar 2024 van drie Nederlandse beursgenoteerde mkb-ondernemingen te verzorgen. Het gaat om DGB, Bever Holding en Lavide.

‘Alle vertrouwen’

Beursfonds Lavide liet op 10 juli weten de engagement letter met GCP Audit te hebben getekend. Uit het persbericht: “Met het tekenen van de engagement-letter tussen Lavide en oob-accountant GCP-auditors is de relatie tussen beide bedrijven bevestigd en heeft Lavide de zekerheid dat de jaarcijfers van 2024 door een oob-accountant beoordeeld zullen gaan worden.”

‘Waren wij bij een big four-kantoor klant geweest, dan zou ik ook niet over personeelskeuzes van dat kantoor gaan.’

Ceo Diede van den Ouden van Lavide laat Accountant.nl desgevraagd weten alle vertrouwen te hebben in het Cypriotische auditkantoor. “Alles ligt op schema. We hebben tot juni 2025 voor de jaarrekeningcontrole van boekjaar 2024. Verder ben ik met GCP in overleg om ook de boeken van 2023 te laten controleren. Hoe eerder wij de cijfers van 2023 ook hebben geaudit, des te eerder kunnen wij de strafbank van Euronext verlaten.”

Van den Ouden benadrukt dat hij afspraken heeft met GCP Audit, niet met een individuele controlerend accountant uit Nederland. “Ik ga niet over het personeelsbeleid van oob-accountantskantoren. Waren wij bij een big four-kantoor klant geweest, dan zou ik ook niet over personeelskeuzes van dat kantoor gaan.”

Transparantieverslag

Overigens heeft GCP Audit het eigen transparantieverslag nog altijd niet gedeponeerd. Accountantsorganisaties met een oob-vergunning moeten via hun transparantieverslag inzicht geven in hun structuur, bestuur, stelsel van kwaliteitsbeheersing en functioneren.

In maart liet directeur Giorgios Panayiotou aan Accountant.nl weten dat het transparantieverslag “In the process of publishing” was. Panayiotou reageerde ditmaal nog niet op vragen van Accountant.nl. Het kantoor was telefonisch niet bereikbaar.

Wilbert Geijtenbeek is adjunct-hoofdredacteur van Accountant.nl. Hij is als financieel-economisch onderzoeksjournalist gespecialiseerd in de accountancy. Wilbert duikt graag in financiële publicaties van ondernemingen, onderzoekt opvallende passages uit de stukken, zoekt uit hoe het zit en licht dat toe in zijn bijdragen. Tips over opvallende jaarrekeningen of andere financiële publicaties ontvangt hij graag in de vorm van een DM via zijn LinkedIn-pagina.