Gemeente Amsterdam en BAM Infra Nederland innoveren op de Gooiseweg met duurzamere asfaltmengsels. Het geluid reducerende asfalt op de Gooiseweg is afgelopen juli vervangen door een duurzamere variant die AsfaltNu heeft geproduceerd. Ook wordt op de weg onderzoek gedaan naar de werking van drie verschillende asfaltsoorten. In gesprek met Marco Oosterveld, Manager Advies bij BAM Infra.
BAM Infra Nederland bouwt al meer dan 150 jaar mee aan de infrastructuur van Nederland. Niet zo gek dus dat het bedrijf onder andere gespecialiseerd is in asfalt. Marco: “Van origine is asfalt geen duurzaam product. Gezien de groene uitdagingen waarvoor we staan in de wereld, zijn we continu op zoek naar hoe het materiaal, de constructie of de productie en verwerking duurzamer kan. We experimenteren, innoveren en werken nauw samen met partners. Zo proberen we oud asfalt zoveel mogelijk te hergebruiken. Daarmee beperken we het gebruik van nieuwe, natuurlijke grondstoffen. En we werken continu aan innovatieve asfaltoplossingen en aan de kwaliteit van asfaltmengsels en asfaltverhardingen. Hierbij doen we geen concessies aan de levensduur en de kwaliteit van het nieuwe gerecyclede asfalt. Het duurzame asfaltmengsel op de Gooiseweg is hier een prachtig voorbeeld van en past ook bij de uitvoering van onze strategie Building a sustainable tomorrow.”
“De duurzamere variant is bij een lagere temperatuur van 110 graden Celsius in plaats van de traditionele 165 geproduceerd. In het asfaltmengsel is namelijk een vezel toegepast dat polymeerbitumen vervangt. Polymeerbitumen is een bindmiddel dat altijd in geluidreducerend asfalt worden gebruikt en kan alleen heel heet verwerkt worden. De toegevoegde vezel zorgt ervoor dat de productietemperatuur enorm omlaag kan en zorgt daarbij ook voor een verlenging van de levensduur van de weg. Op de Gooiseweg hebben we dus op een nieuwe manier asfalt aangebracht: we hebben 30 procent CO2-uitstoot bespaard door tijdens het proces de temperatuur naar beneden te brengen, doordat we die vezel hebben toegepast.”
“Op de Gooiseweg hebben we drie proefvakken aangebracht met verschillende asfaltmengsels. In het eerste proefvak is het duurzaam geproduceerde geluid-reducerende asfaltmengsel toegepast. Het tweede proefvak heeft hetzelfde duurzamere mengsel gekregen waaraan een vezel is toegevoegd voor levensduurverlenging. In het derde proefvak ligt het traditionele geluid-reducerende asfalt dat op hoge temperatuur is geproduceerd.
Komende jaren meten we samen met Gemeente Amsterdam in alle drie de proefvakken het verkeerslawaai en de mate van achteruitgang van het asfalt. Zo onderzoeken we hoe de duurzamere asfaltmengsels zich in de praktijk gedragen in vergelijking met het traditionele asfalt. Bij positieve resultaten zijn we dan nog één stap verwijderd van het op grote schaal toepassen van deze duurzamere mengsels op onze rijks- en provinciale wegen wat een aanzienlijke milieuwinst gaat opleveren.”
“Als het nieuwe asfalt uiteraard net zo goed of misschien wel beter is in vergelijking tot het traditionele asfalt. Metingen laten nu al zien dat het lawaai dat een autoband op het wegdek maakt, met bijna 8 dB(A) wordt teruggebracht. Dat betekent dat het geluid met bijna een factor 4 is afgenomen! De snelheid van de achteruitgang van het asfalt kunnen we uiteraard pas na jaren vaststellen. We gaan dat ook jaarlijks meten en we hopen natuurlijk dat de snelheid van de achteruitgang binnen de perken blijft. De feitelijke winst hebben we eigenlijk nu al: we hebben het asfalt duurzamer geproduceerd, waardoor we een lagere CO2-uitstoot hebben veroorzaakt tijdens het aanbrengen. Ook waren we hierdoor sneller klaar met het aanbrengen van het asfalt dan normaal, en tijdens de uitvoering kwamen er geen asfaltrook meer vrij. Die rook ademen mijn collega’s tijdens hun werk toch in en dat is niet gezond. En dat is natuurlijk onze belangrijkste drijfveer.”
“Eind 2020 hebben BAM en Heijmans hun asfaltcentrales samengevoegd tot het nieuwe asfaltbedrijf AsfaltNu. Ieder bedrijf zit ervoor 50 procent in. Dat betekent dat we onze krachten bundelen. We delen niet alleen de kosten voor de productie van asfalt, maar ook de gezamenlijke kennis, kunde en investeringen op het gebied van asfaltproductie. Hierdoor kunnen we de asfaltketen verder verduurzamen en wordt de efficiency verbeterd. Het bundelen van onze capaciteiten maakt het mogelijk om onze innovatiekracht te vergroten, sneller in te spelen op duurzame ontwikkelingen, de bezettingsgraad te verbeteren en de efficiency van onze asfaltproductie te vergroten. AsfaltNu bedient trouwens niet alleen Heijmans en BAM, maar ook derden in de asfaltmarkt.”
“Jazeker, Nederland is een van de koplopers als het gaat om de kwaliteit van het asfalt dat hier op de wegen ligt. Het fascinerende van de asfalt-industrie is dat het een enorm lange keten is, waarbij iedereen in dat proces precies weet wat hij doen moet, maar daarbij afhankelijk is van anderen. Het succes van de positieve ontwikkelingen in het asfalt is daarom het succes van velen; van de productontwikkelaars van AsfaltNu en de operators in de asfaltcentrales tot aan de nachtploeg die keihard aan het werk is op het wegdek.
Daarnaast zijn we Gemeente Amsterdam ontzettend dankbaar dat zij ons de kans geeft om onze innovatieve producten op haar wegennet in te zetten. De gemeente heeft een zware verantwoordelijkheid naar onder andere de weggebruiker en de belastingbetaler. Als ze dan toch het lef toont om nieuwe dingen uit te proberen en vooral het vertrouwen uitspreekt in de goede ontwikkelingen waarmee we bezig zijn, zijn we daar heel erg blij mee.
Gemeente Amsterdam heeft hiervoor ook financiële hulp gekregen vanuit het Nationaal Groeifonds. En AsfalftNu is uiteindelijk het bedrijf dat het voor elkaar heeft gekregen om dit mengsel gedurende een hele avond lang op een hoge kwaliteit te produceren. Daar zitten mensen achter de knoppen die weten waar ze mee bezig zijn. Het is echt een topprestatie dat we met z’n allen hebben geleverd!”
Voor meer informatie over BAM Infra zie www.baminfra.nl.