De verkopen van EV’s vallen momenteel wat tegen, maar de plannen van Volkswagen om een volledig elektrische Golf uit te brengen, zijn ongewijzigd. Maar wat nou als je als trouwe Volkswagen-rijder niet zit te wachten op een stekkerbak? Dan hebben we goed nieuws: de huidige Volkswagen Golf zou zomaar een Fiat 500’je kunnen doen en heel lang in productie kunnen blijven. Hij zou dan naast de nieuwe stekker-Golf worden verkocht.
De huidige generatie Golf verscheen in 2019 en recent kreeg de hatchback een update. In de basis is deze achtste generatie van de Golf dus al vijf jaar oud, en mogelijk blijft hij bij ons tot de laatste snik van de brandstofmotor in Europa. Dit betekent dat de huidige generatie Golf in totaal misschien wel vijftien jaar in productie blijft voor Europa.
Kai Grünitz, verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling bij het merk, vertelt aan TopGear Nederland dat de huidige Volkswagen Golf tot halverwege het volgende decennium in productie kan blijven. Niet geheel toevallig is 2035 het jaar dat nieuwe auto’s van grote merken in Europa geen conventionele benzine- of dieselmotor meer mogen hebben.
Grünitz legt uit dat het eigenlijk helemaal zo raar niet is dat de huidige generatie Golf zo oud kan worden, want in de basis is de auto al heel oud. De Golf 8 staat op het zogenoemde MQB Evo-platform, dat een doorontwikkeling is van het MQB-platform dat al in 2012 geïntroduceerd werd. Het fundament voor de huidige Volkswagen Golf is dus al meer dan tien jaar oud.
De ingenieur voegt toe dat het huidige platform helemaal uitontwikkeld is. Hij noemt de huidige Golf zelfs ‘MQB-perfectie’. En waarom zou je nu nog een nieuwe Golf ontwikkelen als de huidige al ‘perfect’ is? Grünitz geeft toe dat het platform geen vliegende start had – zo noemt hij de eerste lichting auto’s op het MQB-platform (bijvoorbeeld de Golf 7 uit 2013) ‘verschrikkelijk’. De kinderziektes waren snel opgelost, meent hij.
Grünitz legt uit dat de uiteindelijke leeftijd van de Golf 8 ook sterk zal afhangen van de regelgeving. Als er ineens nieuwe veiligheidsregels geïntroduceerd worden waaraan de Golf niet meer voldoet, dan kan het zijn dat het updaten te duur is om de auto aan te houden. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de Porsche Macan met benzinemotor, en met de Toyota GR86 – die auto’s mogen niet meer in de EU worden verkocht.
Mocht de Volkswagen Golf echt de respectabele leeftijd van vijftien jaar bereiken, dan kan het zijn dat ie over een paar jaar nog een paar updates krijgt, bijvoorbeeld om aan nieuwe regels te voldoen. Maar ook nieuwe brandstofmotoren kunnen op de planning staan. Het zal dus de achtste generatie Golf blijven, maar hij zal vers gehouden worden met vernieuwingen en veiligheidsupdates.
De eerste generatie Golf zal niet onder de indruk zijn van een productierun van 15 jaar. De Golf 1 verscheen in 1974 voor het eerst en bleef tot 2009 in productie in Zuid-Afrika onder de naam ‘Citi Golf‘. Het goedkoopste model van Volkswagen in Zuid-Afrika is nu trouwens de vorige generatie Polo uit 2009, die ze verkopen als de ‘Polo Vivo Hatch’. Die is dus ook al 15 jaar oud.