Home » Dit zijn de tentoonstellingen die je deze zomer wil bezoeken – in Nederland en daarbuiten

Dit zijn de tentoonstellingen die je deze zomer wil bezoeken – in Nederland en daarbuiten

Dit zijn de tentoonstellingen die je deze zomer wil bezoeken – in Nederland en daarbuiten

Marina Abramović | 16 maart t/m 14 juli 2024

De legendarische Marina Abramović komt met haar grootste overzicht in Nederland tot nu toe naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. De tentoonstelling zal bestaan uit zestig sleutelwerken. Het toont sculpturen, foto’s, video’s en viert heruitvoeringen van haar iconische live-uitvoeringen door opgeleiden artiesten. De ontwikkelingen van haar vijftigjarige carrière staan centraal, waaronder haar vroegere werk in Amsterdam tot haar baanbrekende uitvoeringen met partner Ulay. Bezoekers kunnen zelfs deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay, 1978) en Counting the Rice van de Abramović Methode.

Marina Abramović in Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

©Marina ABRAMOVIĆ

Marina Abramović, ‘Four Crosses: The Good (positive)’, 2019 (detail).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment | 27 januari t/m 8 september 2024

Barbie-lovers opgelet: Ooit al eens 1200 Barbiepoppen bij elkaar willen zien? Ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van deze veelzijdige vrouw organiseert het Stedelijk Museum Almelo de grootste Barbie-expositie in Nederland tot nu toe. De evolutie van de pop wordt in kaart gebracht door middel van haar kleding door de jaren heen, maar ook gerelateerde objecten zoals auto’s en huizen. De Barbiepoppen in deze expositie zijn afkomstig van ’s werelds grootste Barbie-verzamelaar Bettina Dorfmann.

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment in Stedelijk Museum Almelo, Prinsenstraat 13, Almelo

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis | 22 april 2023 t/m 29 september 2024

Voor deze tentoonstelling in het Zeeuws Museum in Middelburg werkt internationaal bekend modeontwerper Duran Lantink samen met deelnemers van het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt de thuisbasis voor veelal nieuwe Zeeuwen. De samenwerking tussen Lantink en Pennywafelhuis veroorzaakte een interessant allegaartje (een hotchpotch). De traditionele Zeeuwse streekdracht raakte verweven met creatieven uit diverse culturen en tradities.

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis in het Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg

Voorkant Zeeuw Museum waar de tentoonstelling zal worden gehouden Pim Top / Zeeuws Museum

Tentoonstellingen buiten Nederland

NAOMI: In Fashion | 22 juni 2024 t/m 6 april 2025

Deze tentoonstelling geeft een inkijk in de ongeëvenaarde 40-jarige carrière van model en cultuuricoon Naomi Campbell. Nadat ze op 15-jarige leeftijd werd gescout in Covent Garden, werd Campbell al snel beroemd in de mode-industrie. Een paar jaar later schreef ze geschiedenis toen ze op 18-jarige leeftijd het eerste zwarte model werd dat op de cover van de Parijse Vogue stond. NAOMI: In Fashion werd in samenwerking met Campbell opgezet. Ook is het is de eerste tentoonstelling die de vaardigheid van een individueel model aan de mode-industrie viert. Je krijgt haar fantastische garderobe van haute couture en prêt-à-porter ensembles van belangrijke momenten in haar carrière te zien, samen met bruiklenen uit designerarchieven en objecten uit de collecties van de V&A. Ook is het activisme van Campbell door de tentoonstelling verweven. Zo pleitte Naomi al op jonge leeftijd voor gelijkheid en zet ze zich in voor diversiteit op de catwalk.

NAOMI: In Fashion in het Victoria & Albert Museum, Cromwell Road, Londen

Naomi campbell

©Dave Bennett, Getty Images for Victoria and Albert Museum

Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection | 18 mei 2024 t/m 25 januari 2025

Het Victoria & Albert Museum presenteert in samenwerking met Gucci een buitengewone privécollectie van Sir Elton John en David Furnish, bestaande uit maar liefst driehonderd zeldzame afdrukken en meer dan honderdveertig foto’s die ze de afgelopen dertig jaar hebben verzameld. De afbeeldingen in kwestie omvatten de periode van 1950 tot nu en brengen een selectie van de grootste namen in de fotografie samen, onder wie Robert Mapplethorpe, Ai Weiwei en Cindy Sherman. De tentoonstelling, die dertig jaar verzamelen viert, is een eerbetoon aan John en Furnish’s passie voor fotografie en weerspiegelt hun persoonlijke smaak en unieke oog als verzamelaars.

Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection in het Victoria & Albert Museum, Cromwell Road, Londen

Sleeping Beauties: Reawakening Fashion | 10 mei t/m 2 september 2024

Vanaf mei is de nieuwste tentoonstelling van het Costume Institute te bewonderen in het Met Museum in New York. Het thema van dit jaar ‘Sleeping Beauties: Reawakening Fashion’, blaast nieuw leven in mode uit de afgelopen vier eeuwen die te kwetsbaar zijn om vandaag de dag nog te dragen. Ongeveer 250 items uit de permanente collectie van het Costume Institute worden hier tentoongesteld, waaronder stukken die niet of nauwelijks eerder zijn gezien. Met behulp van de nieuwste technologieën zoals AI en videoanimatie speelt de expositie in op het gevoel wat je ervaart om zulke fragiele stukken te dragen. Zo creëert het Costume Institute een diepere waardering voor de integriteit, schoonheid en artistieke creativiteit van de tentoongestelde stukken.

Sleeping Beauties: Reawakening Fashion in The Metropolitain Museum of Art, 1000 5th avenue, New York City

Jurk van Alexander McQueen, lente 2011.

©METROPOLITAN MUSEUM OF ART

Jurk van Alexander McQueen, lente 2011.

From The Heart To The Hands: Dolce & Gabbana | 7 april t/m 31 juli 2024

Voor het eerst komen de unieke creaties van Dolce & Gabbana samen in één expositie. De tentoonstelling is een liefdesbrief aan de Italiaanse cultuur als de blijvende inspiratie achter het modehuis. Hier worden de ideeën van ontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana van het hart tot de realisatie met de hand in kaart gebracht. Kunst, architectuur, kunstzinnige ambacht, topografie, muziek, dans, theater en natuurlijk la dolce vita vormen de inspiratie die je hier kunt bewonderen.

From The Heart To The Hands: Dolce & Gabbana in Palazzo Reale, P.za del Duomo, 12, 20122 Milaan, Italië

Beelden uit de tentoonstelling van 'From the Heart to the Hands: Dolce & Gabbana'

©Dolce & Gabbana

Viktor&Rolf Fashion Statements – Kunsthalle München | 23 februari t/m 6 oktober 2024

De Kunsthalle München presenteert de eerste grote tentoonstelling van het Nederlandse modeduo Viktor&Rolf in Duitsland. Al meer dan dertig jaar maken Viktor Horsting en Rolf Snoeren kunst in de wereld van haute couture. Ze worden geroemd om hun onconventionele benadering van design en hun creaties worden omarmd door artiesten als Madonna, Lady Gaga en Doja Cat. Daarnaast werden ze ook opgevoerd in verschillende balletten en in een opera, geregisseerd door Robert Wilson. De tentoonstelling toont honderd gedurfde creaties van het duo, samen met talloze video’s, schetsen en poppen gekleed in de iconische creaties van de ontwerpers en werken van bekende kunstenaars zoals Andreas Gursky en Cindy Sherman. De tentoonstelling laat nog even op zich wachten, maar is de moeite waard voor een plekje in je agenda van volgend jaar.

Viktor&Rolf Fashion Statements in Kunsthalle München, Theatinerstraße 8, 80333 München, Duitsland

Tentoonstelling Viktor en Rolf in Kunsthalle Munchen

©KUNSTHALLE MÜNCHEN, VIKTOR&ROLF FASHION STATEMENTS