Neatherland News Today

E-bikemaker trekt racespel terug na kritiek Amsterdam

E-bikemaker trekt racespel terug na kritiek Amsterdam

‘Volstrekt absurd’

Door RTL Nieuws··Aangepast:

© Cowboy

RTL

E-bikeproducent Cowboy pauzeert de introductie van het interactieve fietsspel Race, na kritiek vanuit Amsterdam dat het de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Burgemeester Halsema noemde de ontwikkeling van het spel eerder vandaag ‘volstrekt absurd’.

Het gaat om het spel Race, dat vorige week werd geïntroduceerd door producent Cowboy. Dat bedrijf noemt het spel ”s werelds eerste interactieve In-Ride game, waarmee Cowboy riders elkaar kunnen uitdagen in een 500 meter sprint’.

‘Verkeer geen spelletje’

Dat leidde eerder vandaag tot stevige kritiek van burgemeester Halsema en wethouder Melanie van der Horst van Amsterdam, vooral omdat het spel gespeeld wordt op de openbare weg.

“Het verkeer is absoluut geen spelletje en mensen aanzetten om tegen elkaar te gaan racen in een drukke stad is echt onverantwoord”, schreef de wethouder. “Spelletjes, racen, dat soort afleidingen zorgen voor meer onveiligheid.”

Halsema kondigde vandaag aan in overleg te treden met de politie en het Openbaar Ministerie om te kijken welke maatregelen de stad tegen het spel kan nemen.

‘Volledig meewerken’

Cowboy stelde eerder dat fietsers zich wel aan de maximumsnelheid moeten houden, en dat het spel op veilige plekken ‘zoals parken’ gespeeld dient te worden. Maar nu schrijft Cowboy-ceo Adrien Roose in een bericht aan Van der Horst de introductie van het spel te pauzeren.

“We luisteren en zullen volledig meewerken met de stad Amsterdam om over veiligheid in gesprek te gaan, en we pauzeren het spel Race terwijl we de situatie evalueren. Onze missie is de fiets het populairste transportmiddel te maken en we vinden veiligheid belangrijk. (…) We vragen fietsers een veilige plek te zoeken voor ze aan een race beginnen.”

Volgens de Fietserbond leidt de toename van elektrische fietsen en fatbikes tot meer ongelukken. De hoofdstad doet er veel aan de verkeersveiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld via een proef om fietsen de rijbaan op te sturen in plaats van het fietspad. Meer daarover zie je in deze video:

De gemeente Amsterdam is gestart met een proef waarbij snelle fietsers in twee straten kunnen uitwijken naar de rijbaan. Het is proef om de overvolle fietspaden veiliger te maken. “Je zit elkaar nu gewoon hartstikke in de weg.”