Decathlon schrapt eind dit jaar al zijn 132 overblijvende logistieke jobs in Willebroek, maar de afbouw is eigenlijk al sinds 2020 bezig. “Het gebrek aan een soepele regeling voor nachtarbeid heeft daar zeker mee te maken”, zegt Roel Gevaers, transporteconoom van de Universiteit Antwerpen.
Decathlon heeft sinds 2005 een distributiecentrum in Willebroek. Eind dit jaar, dus bijna twintig jaar na de opstart, wordt het gesloten. De afbouw is in fasen verlopen. Tot 2020 werden de Decathlon-winkels in België en Nederland vanuit Willebroek bevoorraad. In 2020 verhuisde de bevoorrading van de Nederlandse winkels naar een distributiecentrum in de Nederlandse stad Tilburg. Vorig jaar verhuisde ook de e-commerce van de Belgische winkels naar dat distributiecentrum in Tilburg. Als je in België iets op de website van Decathlon bestelt, wordt dat dus vanuit Tilburg geleverd en niet meer vanuit Willebroek. En eind dit jaar verhuist ook de bevoorrading van alle Belgische winkels van Decathlon naar distributiecentra in Frankrijk en Duitsland, waardoor er in Willebroek geen logistiek meer overblijft.
“Een soepelere regeling rond nachtarbeid zou nu vooral goed zijn voor Belgische bedrijven die hier aan e-commerce doen, zoals Schoenen Torfs”
Roel Gevaers
Econoom
“Daardoor zullen vrachtwagens sowieso meer kilometers rijden om hun producten tot in de Belgische winkels te krijgen”, zegt Roel Gevaers, professor transporteconomie aan de Universiteit Antwerpen. “Maar voor Decathlon maak dat weinig uit. De producten die de keten hier verkoopt, worden in het Verre Oosten gemaakt. Voor het laatste stukje in de keten maakt het dan niet meer uit of je een trip van België naar België of van Duitsland naar België moet doen. Dat zijn hooguit enkele honderden kilometer extra op een totaal van tienduizenden kilometer.”
“Het verlies van de jobs in Willebroek heeft zeker ook te maken met het gebrek aan een soepele regeling voor nachtarbeid in België”, zegt Roel Gevaers. “Als de Decathlon-winkel in pakweg Schelle om 18 uur een bestelling doet van producten die dringend moeten worden bijgevuld, kunnen ze daar in Willebroek pas de volgende dag aan beginnen. In Duitsland of Frankrijk kunnen ze die bestelling dezelfde avond nog verwerken, waardoor de producten de volgende dag sneller in de winkel zullen liggen. Bovendien was de e-commerce in Willebroek al verdwenen, waardoor de schaalvoordelen om de fysieke winkels in België nog te bevoorraden veel kleiner waren.”
Is het voor de politiek nog de moeite om de regeling rond nachtarbeid te versoepelen? “De voordelen zullen beperkt zijn, want de jobs in de e-commerce zijn al in het buitenland gecreëerd. Een soepelere regeling zou nu vooral goed zijn voor Belgische bedrijven die hier aan e-commerce doen, zoals Schoenen Torfs”, zegt Roel Gevaers.
En moet Willebroek, dat vele honderden mensen in de e-commerce tewerkstelt, nu wanhopen door het vertrek van Decathlon? “Zeker niet”, zegt Roel Gevaers. “Het is niet omdat één bedrijf vertrekt, dat Willebroek zijn troeven, zoals de gunstige geografische ligging, verliest. Er zal snel een opvolger voor Decathlon zijn.”
(cwil)