Kringloopwinkels krijgen steeds minder kleding binnen, mede dankzij de fast fashion industrie. Vanwege de vaak slechtere kwaliteit haalt een broek of trui het tweedehandsrek niet meer. Meubels en elektronica daarentegen weten de winkels wel te bereiken.
Dat schrijft de NOS aan de hand van cijfers van brancheorganisatie Kringloop Nederland. De laatste jaren is er zelfs sprake van ultrafast fashion. Deze kleding wordt snel ontworpen en gemaakt en is voornamelijk afkomstig van Chinese webwinkels.
Concurrentie
‘Het is dit jaar voor eerst dat we het effect zo duidelijk zien’, zegt directeur Rachel Heijne van Kringloop Nederland op de nieuwssite. ‘We zien ook dat de kwaliteit van spullen gewoon echt slecht is. Het is kleding die na een paar keer wassen kapot gaat. Die kun je niet in de kringloop verkopen.’ Niet alleen de webwinkels met ultrafast fashion zijn concurrenten van de kringloop, ook online marktplaatsen zoals Vinted zorgen voor legere rekken.
Meubels en elektronica populair
Toch blijft de kringloop populair schrijft de NOS. Er worden steeds meer spullen ingeleverd en spullen kunnen ook steeds vaker weer worden verkocht. Momenteel heeft kleding een aandeel van 27 procent in de omzet van de kringloopwinkels. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor. Meubels blijven het populairste product in de kringloop met bijna 30 procent. Daarna volgen elektrische apparaten.