14 oktober is het International E-waste Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van elektronisch afval. HeadFirst Group ondersteunt het initiatief met een campagne voor zijn eigen medewerkers, zzp’ers en partners. Zij kunnen oude apparaten inleveren en zo een duurzame bijdrage leveren.
E-waste verwijst naar afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, zoals computers, smartphones, tablets en huishoudelijke apparaten.
Dit afval vormt een flink probleem: in 2022 werd wereldwijd ruim 62 miljoen ton e-waste geproduceerd, een zorgwekkende hoeveelheid die schadelijke gevolgen heeft voor het milieu en onze gezondheid. Slechts 17% van dit e-afval wordt gerecycled, wat leidt tot verspilling van waardevolle grondstoffen en een toename van schadelijke stoffen in het milieu.
International E-waste Day werd in 2018 door Waste from Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Forum in het leven geroepen om bewustzijn te creëren rond deze problematiek. De organisatie stimuleert iedereen om in actie te komen, met als doel het bevorderen van recycling en het verlengen van de levenscyclus van elektronische apparaten.
HeadFirst Group is een van de organisaties in Nederland die International E-waste Day ondersteunt. De bemiddelaar van talent heeft een campagne gelanceerd waarin het eigen team van ongeveer 250 medewerkers, de meer dan 100.000 zzp’ers in het bestand evenals partners worden aangespoord om bij te dragen aan deze belangrijke zaak.
Voor de campagne werkt HeadFirst Group samen met Close the Gap, een organisatie die zich richt op het hergebruik van IT-apparatuur in ontwikkelingslanden. De talentbemiddelaar nodigt alle werknemers, zzp’ers en partners uit om hun oude laptops, telefoons en andere elektronische apparaten te doneren.
De positieve impact die ze hiermee kunnen realiseren is tweeledig: enerzijds verkleinen ze de e-wasteberg, anderzijds helpen ze de toegang tot technologie te verbeteren in gebieden waar deze vaak ontbreekt. Zo biedt deelname aan de campagne donateurs een kans om bij te dragen aan een duurzame toekomst.
HeadFirst Group hoopt dat zoveel mogelijk mensen binnen het ecosysteem deze kans aangrijpen. Als blijk van waardering zullen de donateurs van oude apparaten een eervolle vermelding krijgen op de website van HeadFirst Group. Daarmee benadrukken ze hun betrokkenheid bij duurzaamheid en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Elektronisch afval vormt slechts een klein deel van de wereldwijde afvalberg. Ook de modesector kampt bijvoorbeeld met aanzienlijke afvaluitdagingen.
Wereldwijd wordt volgens de Global Fashion Agenda ongeveer 92 miljoen ton textielafval per jaar geproduceerd, waarvan slechts een klein percentage wordt gerecycled. Ook produceert de sector veel verpakkingsafval. Duurzame oplossingen zijn dan ook dringend nodig om deze problematiek aan te pakken.