Neatherland News Today

Jongeren aan de sport – en meer

Jongeren aan de sport – en meer

Door Esther Lagendijk

In de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost leven mensen minder gezond, hebben ze minder gezonde levensjaren en worden ze minder oud. Dat vind ik een probleem. 

Het betekent dat we als stad extra moeten investeren in deze stadsdelen om ook deze Amsterdammers net zo gezond oud te laten worden als bewoners van de andere stadsdelen.

Jongeren op weg helpen

Dit speelt bij ouderen, maar zeker ook bij jongeren. Daar komt bij dat veel jongeren in ons stadsdeel niet evenveel kansen krijgen om zich te ontwikkelen en niet allemaal dezelfde keuzes voorhanden hebben als jongeren in andere delen van de stad. 

Zo hebben er relatief veel jongeren moeite met het afronden van een opleiding op minimaal MBO-2 niveau, en kampen er steeds meer jongeren met mentale problemen. Ook is het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in Noord het hoogst van de hele stad. 

Er moet dus echt wat gebeuren om de jongeren van Noord gelijke kansen te bieden, om ze op weg te helpen naar opleiding of werk, om een netwerk te helpen opbouwen, kortom: om de Noordse jeugd de regie over hun leven te geven met zoveel kansen en gezondheid als jongeren in andere stadsdelen.

Nieuwe jongerencentra

Daarom ben ik zo blij dat er eindelijk drie nieuwe jongerencentra bij komen. The Wave in Nieuwendam is kortgeleden geopend: een tijdelijke plek voor, door en met jongeren gerund door Dock, met een samenwerking met onder andere de Muziekschool. 

De komende jaren wordt gewerkt aan een definitieve plek in de buurt. De Kluzzfabriek krijgt hoognodige nieuwe huisvesting die begin 2026 wordt opgeleverd. En ook in de Molenwijk komt een tijdelijke plek in combinatie met een Techhub, een plek om kennis te maken met techniek. 

Zo krijgen jongeren meer mogelijkheden op stages en kansen op werk. 

Tegelijkertijd is er extra inzet om samen met onze Noordse jeugd te werken aan meer sportaanbod in de wijk en meer kunst- en cultuuraanbod voor iedereen. 

Stapje voor stapje werken we zo naar meer mogelijkheden op alle vlakken voor onze jeugd. Dat is nog altijd hard nodig.