Als het kabinet-Schoof zoals verwacht de arbeidsmigratie indamt, kan dat leiden tot een exodus van bedrijfsgroei. Bijna een kwart van de in Nederland gevestigde ondernemingen (24 procent) wil dan voor verdere groei naar het buitenland.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek de Nederlandse Innovatie Monitor 2024, van economenvakblad ESB in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
Veel kennisbedrijven grens over bij migratierem
Vooral bedrijven met veel hoger opgeleid personeel zoeken voor verdere groei het buitenland op. Ruim drie op de tien van de deze bedrijven geven aan bij een rem op arbeidsmigratie over de grens te zullen kijken voor bedrijfsgroei. Ruim één op de tien ondernemingen met veel praktisch geschoolde medewerkers stelt datzelfde te zullen doen.
Bovendien ziet bijna een kwart van de bedrijven zich gedwongen de eigen activiteiten af te schalen, mocht er een rem komen op arbeidsmigratie. Bijna twee op de tien bedrijven stellen hun bedrijfsactiviteiten in dat geval deels te zullen verplaatsen.
Het gros van de bedrijven lijkt zich echter aan de passen aan de situatie, mocht er een forse rem op arbeidsmigratie komen. Ruim de helft van de ondernemingen geeft aan meer Nederlandse werknemers te zullen werven, een effect dat het kabinet graag zal zien plaatsvinden. 35 procent zal het bij een rem op arbeidsmigratie gooien op automatisering van werkprocessen en robotisering.
Bijna drie op de tien bedrijven denkt erover het eigen personeel om te scholen als de toevoer van arbeidsmigratie zal haperen. Twee op de tien bedrijven zal zelfs geen enkele maatregel doorvoeren bij een nieuw politiek beleid ten opzichte van arbeidsmigratie.
Wel toont het onderzoek aan dat de stringente migratieplannen van het kabinet-Schoof een forse economische impact kunnen hebben. Als nagenoeg een kwart van de bedrijven voor groei naar het buitenland zal kijken, kan dat een zeer negatieve invloed hebben op de economische groei en banenaanwas in Nederland.