Neatherland News Today

Nederland verliest met btw-verhoging op sport

Nederland verliest met btw-verhoging op sport

We roepen het kabinet op om te investeren, in plaats van te bezuinigingen. – Foto: YouTube

De prestaties van het Nederlands Elftal op het EK en de atleten van TeamNL in Parijs maken ons niet alleen trots, maar benadrukken ook waarom sport zo’n belangrijke rol speelt in onze samenleving. Sport verbindt, inspireert en biedt kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond of financiële situatie. Laten we ervoor zorgen dat sport toegankelijk blijft voor iedereen, zodat de winst van sport en bewegen niet verloren gaat. Die boodschap werd donderdag overgedragen aan de nieuwe staatssecretaris van sport.

De voorgenomen btw-verhoging op sport heeft verstrekkende gevolgen voor onze samenleving. Sportwedstrijden worden minder toegankelijk door hogere ticketprijzen. Mensen gaan minder sporten bij sportclubs, klimhallen, ijsbanen en zwembaden. Honderdduizenden mensen stoppen met sporten en belanden daardoor aan de zijlijn. Dit verhoogt de kans op overgewicht en chronische ziekten, wat op termijn onvermijdelijk zal resulteren in hogere zorgkosten. 

Vincent Karremans, staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport, ontving een belangrijke videoboodschap van sportend Nederland. Met de oproep: houd sport betaalbaar, handhaaf de btw op sport op 9% en zorg ervoor dat heel Nederland kan blijven sporten.

Verlies voor het voetbal

De politiek presenteert vergaande bezuinigingsplannen die de sporter en de supporter hard raken. De maatregelen raken mensen in de portemonnee. De extra kosten voor de consument worden op bijna € 225 miljoen geschat. Specifiek voor het voetbal geldt het volgende:

  • De BTW op voetbal stijgt van 9 naar 21 procent. Een nog hoger tarief betekent dat supporters straks tientallen euro’s meer moeten betalen om hun club te zien. Terwijl voetbal toegankelijk hoort te zijn voor alle supporters.
  • Door het verlaagde belastingtarief werd er jaarlijks 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het jeugd- en amateurvoetbal. Over de afgelopen 28 jaar komt dat neer op bijna 100 miljoen euro. Dit dreigt nu verloren te gaan. Terwijl juist het amateurvoetbal zo’n krachtige maatschappelijke en verbindende rol vervult binnen Nederland voor jong en oud.

Het betreft niet alleen een verlies van honderden miljoenen, maar óók een verlies van onschatbare waarde op het gebied van verbinding, inspiratie en trots. We roepen het kabinet op om te investeren, in plaats van te bezuinigingen, zodat sport beleven voor iedereen bereikbaar blijft. Nederland verliest met een btw-verhoging op sport.