Neatherland News Today

Nederlandse economie ontkomt aan recessie met verrassende 1% groei in tweede kwartaal: vooral export helpt

Nederlandse economie ontkomt aan recessie met verrassende 1% groei in tweede kwartaal: vooral export helpt

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar aan een recessie ontsnapt met een groei van 1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een voorlopige raming.

Het groeicijfer was hoger dan waar economen vooraf op hadden gerekend. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen rekenden gemiddeld op een plus van 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande periode. In het eerste kwartaal ging een krimp van 0,3 procent in de boeken. 

Economen spreken doorgaans bij twee opeenvolgende kwartalen met krimp van een technische recessie, maar dat is dus niet het geval.

Op jaarbasis groeide de economie met 0,8 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook dat was beter dan in het eerste kwartaal, toen er op jaarbasis sprake was van 0,6 procent krimp.

Stijging export helpt Nederland aan economische groei

De stijging van het bruto binnenlands product (bbp) schrijft het CBS vooral toe aan de toegenomen export van goederen ten opzichte van het eerste kwartaal. Zo gingen er onder andere meer chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines vanuit Nederland de landsgrenzen over. De stijging van de export hangt volgens het statistiekbureau samen met de groei van de industrie, die in het eerste kwartaal nog kromp.

De stijging van de export van goederen en diensten (plus 1,3 procent) was bovendien sterker dan die van de import (plus 0,4 procent). Het handelsoverschot dat daardoor ontstond, had de meest positieve impact op de economische groei, stelt het CBS.

De consumptie van huishoudens was daarentegen een negatieve factor, aangezien de uitgaven van particulieren met 1 procent daalden in het tweede kwartaal. Dat kwam vooral door lagere bestedingen aan voedingsmiddelen en energie.

Terwijl de consument terughoudend was, schroefde de overheid de uitgaven op, vooral door hogere bestedingen aan zorg, openbaar bestuur en de opvang van asielzoekers. Ook was er een toename van de bedrijfsinvesteringen.

Het statistiekbureau meldt verder dat Nederland positief opvalt in vergelijking met belangrijke handelspartners. Zo groeiden de economieën van België en Frankrijk met respectievelijk 0,2 procent en 0,3 procent.

Het nationaal inkomen van Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, kromp daarentegen met 0,1 procent. De economie van de gehele Europese Unie groeide in het tweede kwartaal met 0,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar.

LEES OOK: Krapte op arbeidsmarkt neemt iets af, maar er zijn nog altijd meer vacatures dan werklozen