Na het laten repareren van kleding, kunnen Amsterdamse stadspashouders sinds 1 augustus van dit jaar ook schoenen en tassen met korting laten repareren. Het team circulaire economie, team Stadspas en een select aantal lokale schoenmakers werkten samen om dit nieuwe aanbod te realiseren.
De gemeente streeft, in lijn met de landelijke doelstellingen, naar een halvering van het gebruik van nieuwe grondstoffen in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050. Het verlengen van de levensduur van spullen is daarbij cruciaal. Repareren is een uitstekend alternatief om langer met spullen te doen en het kopen van nieuwe producten te voorkomen of uit te stellen. Veel pashouders zijn financieel kwetsbaar, waardoor het veroorloven van reparaties een uitdaging kan zijn. Deze schoenreparatieactie is dan ook een waardevolle aanvulling op het Stadspasaanbod.
De Stadspas geeft onder andere kortingen aan de houders op sport en cultuur en eerder al op kledingreparatie, wat zeer succesvol bleek. Vanaf 1 augustus jl. ontvangen stadspashouders 40 procent korting op schoenreparatie en -reiniging, met een maximum van 50 euro per maand. De korting kan maandelijks worden ingezet bij de aangesloten schoenmakers in de stad.
De impact van de spullen die we nieuw kopen is groot. Textiel en elektrische apparaten gaan daarbij aan kop. Kleding en schoenen dragen flink bij aan CO2-uitstoot, waterverbruik en vervuiling. Onderzoek laat zien dat een verandering in consumptiegedrag de gemiddelde CO2-uitstoot met 40 tot 70 procent kan verminderen. De gemeente Amsterdam wil zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om duurzame keuzes te maken. Door schoenen en kleding te repareren in plaats van nieuw te kopen, verkleinen we de milieu-impact.
De schoenreparatieactie biedt voordelen voor alle betrokkenen. Voor de gemeente draagt de actie bij aan het behalen van circulaire doelen door duurzame keuzes toegankelijker te maken voor een bredere groep inwoners. Aangesloten ondernemers, in dit geval de schoen- en kledingreparateurs, profiteren van een groeiend klantenbestand en ondersteunen daarmee de transitie naar een circulaire stad. En het wordt voor Amsterdammers met Stadspas eenvoudiger en meer voordelig om schoenen en kleding te laten repareren. Zo werken we samen aan een circulaire stad.
Interesse in de actie? Kijk hier voor meer informatie.