Neatherland News Today

Sifan Hassan wint brons achter Chebet en Kipyegon op de 5000 meter

Sifan Hassan wint brons achter Chebet en Kipyegon op de 5000 meter

Tijdens het avondprogramma van de vierde atletiekdag van de Olympische Spelen zit het Stade de France tot de nok gevuld. Meer dan 80.000 toeschouwers zitten klaar voor een propvol atletiekprogramma. Van de Nederlandse equipe kwamen Sifan Hassan, Jorinde van Klinken, Menno Vloon en Tasa Jiya in actie deze avond.

Sifan Hassan pakt brons op de 5000 meter

Met een ogenschijnlijk onmogelijk loopprogramma – ze loopt de 5000 meter, 10.000 meter én de marathon tijdens deze Spelen – was dit Sifan Hassan‘s eerste finale deze Spelen. Met een ijzersterk deelnemersveld met favorieten als Ejgayehu Taye (SB: 14:18,92) en regerend wereldkampioene Faith Kipyegon (PB: 14:05.20, SB: 14:46.28) beloofde het een spannende finale te worden.

Sifan startte de race op haar gebruikelijke manier: achterin het veld. Met een rustige eerste paar kilometers achter de Noorse Karoline Grovdal kon deze race bestempeld worden als een typische kampioenschapsrace. Na 2600 meter schuift Sifan langzaam op naar de voorkant van het veld en wordt het tempo opgevoerd. Sifan wacht tot het ingaan van de laatste ronde met het plaatsen van haar versnelling. Na een knappe laatste 400 meter weet ze het brons veilig te stellen in een tijd van 14:30,61. Net niet genoeg om bij de twee strijdende Keniaansen te komen. Beatrice Chebet trekt aan het langste eind en wint de in 14:28,56, de tweede plek is er voor Faith Kipyegon (14:29.60).

Maar… na de race wordt duidelijk dat Kipyegon gediskwalificeerd wordt door haar strijd met Gudaf Tsegay. Dat betekent dat het zilver voor Sifan Hassan is, het goud naar Beatrice Chebet gaat en het brons naar de Italiaanse Nadia Battocletti (14:31,64). Na de race staat Hassan NOS te woord: ‘het maakt mij niet uit of het zilver is, ik ben blij met de medaille.’

Ruim een uur na de race wordt de diskwalificatie ongedaan gemaakt en pakt Hassan alsnog het brons. Eén chaotische avond is een understatement!

Wil je weten hoe zwaar Hassan’s olympische programma daadwerkelijk is? Onze editor Bram Ribbers probeerde het uit

Tasa Jiya strandt in de halve finale 200 meter

Tasa Jiya komt helaas niet verder dan de halve finale op de 200 meter. In een sterke serie wordt ze 6e in een tijd van 22.81. Gabrielle (Gabby) Thomas wint de serie overtuigend in 21.86 met achter haar Dina Asher-Smith (22.31). Na haar race staat Jiya de pers te woord: ‘het was een rollercoaster.’ Door een pijntje in haar hamstring op de dag van de wedstrijd raakte ze de controle kwijt en dacht ze zich misschien wel terug te trekken. Jiya: ‘Ik zeg altijd dat ik met alles kan dealen, maar pijntjes waar ik geen controle over heb vind ik erg moeilijk.’

Jorinde van Klinken wordt 7e in de finale discuswerpen

Jorinde van Klinken wordt 7e tijdens de finale van het discuswerpen. De Nederlandse recordhoudster wierp de discus in haar eerste poging 63.35 meter het Stade de France in. Helaas waren van Klinken’s derde, vierde en vijfde worp ongeldig. De Amerikaanse Valarie Allman wint goud met een knappe worp van 69.50 meter. De Chinese Bin Feng gaat er met zilver vandoor (67.51) en Sandra Elkasevic pakt het brons met ook 67.51 meter. Omdat Feng een verdere tweede worp wierp wint zij het zilver.

Menno Vloon eindigt als 11e bij polsstokhoogspringen

Aan het begin van de avond kwam de Zaanse Menno Vloon in actie tijdens de finale van het polsstokhoogspringen. Met een personal best van 5 meter 96 en een seasons best van 5.84 meter stond hij – op basis van zijn SB – als 6e geplaatst in de finale. De ultieme favoriet van het veld was natuurlijk de Zweed Armand Duplantis (PB: 6.24, tevens WR). Daarnaast was de Amerikaan Sam Kendricks een goede kanshebber voor het eremetaal

Menno Vloon flikte het in een spannende derde poging nét om over de 5 meter 70 te springen. Dit kon hij helaas niet opnieuw doen met 10 centimeter erbovenop. Hij eindigt als 11e op 5,70 meter.

Sam Kendricks wint het zilver met zijn sprong van 5.95. Het brons gaat naar de Griekse Emmanouil Karis met zijn sprong van 5 meter 90.

Armand Duplantis springt wereldrecord

Maar de ster van de avond is Armand Duplantis. Hij zet het stadion op zijn kop met zijn sprong van 6 meter 10. Op dat moment is hij al zeker van olympisch goud én een olympisch record. Vervolgens kiest hij ervoor om de lat naar een nieuw wereldrecord te laten plaatsen, 6 meter 25. Hier gaat hij ruim overheen en zo verbreekt hij dus zijn eigen wereldrecord. Het stadion gaat uit zijn dak!

Benieuwd welke atleten er morgen in actie komen? Zie hier het volledige atletiekprogramma.