Home » Voormalige Yandex gaat verder vanuit Nederland

Voormalige Yandex gaat verder vanuit Nederland

Voormalige Yandex gaat verder vanuit Nederland

Dit meldt de NOS. Yandex besloot twee jaar geleden zijn Russische activiteiten te verkopen. De zoektocht naar een geschikte koper nam veel tijd in beslag. Zo konden dit geen Russen zijn waar sancties tegen zijn ingesteld. Uiteindelijk sloot het management een deal meteen consortium van Russische kopers, dat onder leiding van het voormalige Russische Yandex-management een bod uitbracht.

Alle Russische activiteiten en merknaam verkocht

Het consortium legt in totaal 5,4 miljard dollar neer voor de Russische activiteiten van Yandex. Concreet gaat het onder meer om de zoekmachine Yandex, dat marktleider is Rusland. Denk echter ook aan een maaltijdbezorgdienst, streamingdienst en taxidienst. Ook de merknaam Yandex is verkocht.

Het restant gaat voortaan door het leven als Nebius AI en vestigt zich in Nederland. Onder zijn nieuwe naam wil het bedrijf zich richten op vier activiteiten: AI, een techbedrijf gericht op zelfrijdende auto’s en bezorgdrobots, een tak die zich richt op online leren programmeren en een tak die een Fins datacenter onder beheer heeft. Het bedrijf telt in totaal 1.300 werknemers, waarvan een flink deel vanaf de Amsterdamse Zuidas actief is.

Arkadi Volozj aan het roer

Bronnen melden aan de NOS dat techondernemer Arkadi Volozj aan het roer komt te staan bij Nebius AI. Volozj sprak zich kritisch uit over de invasie van Oekraïne door Rusland en de oorlog die daarop volgde. Hij werd daarop in de EU van de sanctielijst gehaald.