Home » Wat verdien je als expert bij Studio Fussbal?

Wat verdien je als expert bij Studio Fussbal?

Wat verdien je als expert bij Studio Fussbal?

Een van de bekendste voetbalprogramma’s op de Nederlandse televisie is NOS Studio Voetbal. In dit praatprogramma komen analisten, oud-profvoetballers, gasten en presentatoren bij elkaar om te praten over voetbal. Tijdens het EK voetbal 2024 zendt de NOS een speciaal voetbalprogramma uit: Studio Fussbal. Dat brengt ons op de volgende vraag: ‘wat is het salaris van een voetbalanalist in Nederland?’

Bij Studio Fussbal zijn meerdere experts te gast die tijdens de uitzending de kijkers uitleggen hoe het spelletje werkt. Uiteraard weet je vader het altijd nog beter, maar dat is een andere discussie. Onder meer Marco van Basten, Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart zijn tijdens het EK voetbal 2024 meermaals te zien in het voetbalprogramma. Tijd om hun salaris als voetbalanalist onder het vergrootglas te leggen.

Lees ook: Het salaris van alle Oranje-spelers, wie verdient het meest?

Een geheim

We vallen maar meteen met de deur in huis. Het is niet duidelijk wat een voetbalanalist bij Studio Voetbal of bij Studio Fussbal verdient. De NOS doet dus geheimzinnig over de uitbetalingen van zijn experts. Wel beschikt de NOS over een gigantisch budget voor sport. In de periode 2017 tot en met 2022 gaf de NOS in totaal 611 miljoen euro uit aan het uitzenden van sportwedstrijden. De NOS geeft dus ruim 100 miljoen euro per jaar uit aan sport. Ook het salaris van de voetbalanalist, presentator en dergelijke zijn verwerkt in dit budget.

Sommige voetbalanalisten maken er geen geheim van dat ze veel verdienen. Oud-profvoetballer Andy van der Meijde is al een tijdje te zien als voetbalanalist in het tv-programma Veronica Inside, en deed recentelijk een boekje open over zijn salaris. Hij noemt geen cijfers, maar verklapt dat hij meer verdient dan in de tijd dat hij in gokspotjes figureerde. Naar verluidt verdiende hij daar al tienduizenden euro’s mee.

Johan Derksen en René van der Gijp zijn al jaren vaste krachten bij Veronica Inside. Hun salaris wordt geschat op meer dan een miljoen euro bruto per jaar. Uiteraard maken de bovengenoemde heren een programma voor de commerciële zender en niet de NOS. Maar over het algemeen ontvangen voetbalanalisten in populaire voetbalpraatprogramma’s op tv dus aantrekkelijke vergoedingen.

Het salaris van een voetbalanalist

Het is dus lastig om te zeggen wat een voetbalanalist van de NOS verdient. Maar volgens Jooble ligt het salaris van een voetbalanalist in Nederland rond de 4.530 euro per maand. Dat is uiteraard een prima salaris, al komt het dus niet in de buurt van het geschatte salaris van Derksen en Van der Gijp.