Home » Windows-computers crashen wereldwijd door fout in software

Windows-computers crashen wereldwijd door fout in software

Windows-computers crashen wereldwijd door fout in software

Ook Schiphol geraakt

Door Daniël Verlaan··Aangepast:

© X

RTL

Wereldwijd crashen Windows-computers door een fout in de software van cybersecuritybedrijf Crowdstrike. Die software moet ervoor zorgen dat je computer veilig blijft, maar door een recente update zorgt hij er nu voor dat computers constant opnieuw opstarten.

De meldingen komen overal ter wereld vandaan. In de VS zijn er meldingen van problemen met lokale 911-telefoonlijnen, het openbaar vervoer en vliegvelden.

Ook in Nederland zijn er organisaties getroffen: Schiphol meldt dat er problemen zijn met vluchten en journalisten van DPG – de uitgever van onder andere NU.nl en de Volkskrant – hebben problemen met hun computer.

Omdat de Crowdstrike-software op zowel Windows-computers als -servers (de apparaten waar digitale diensten op werken) draait, kunnen we volgens experts ‘grote storingen’ verwachten.

Windows-crash

Het probleem zit in de Crowdstrike Falcon-software voor Windows-computers. Deze software – die met name door grote organisaties wordt gebruikt – biedt bescherming tegen cyberdreigingen en heeft daarom verregaande rechten op het systeem. Als daar een fout in zit, dan kan je computer daar veel last van hebben. 

Door de fout, die met een recente update aan de software is toegevoegd, starten de computers de hele tijd opnieuw op – ook wel een bootloop genoemd. Je krijgt dan het welbekende blauwe crashscherm van Windows te zien.

In Australië gaat het bijvoorbeeld om betaalterminals van supermarkten die niet meer werken:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Oplossing

Crowdstrike heeft in een interne blogpost die problemen bevestigd en stelt dat het de update heeft teruggetrokken. Er is vooralsnog geen officiële oplossing vanuit het bedrijf gepubliceerd.

Op X melden gebruikers dat ze de Windows-computer weer aan de praat krijgen door zelf een aantal technische handelingen uit te voeren, maar die zijn vooralsnog niet op grote schaal uit te rollen.