Neatherland News Today

Winschoten organiseert dit weekend het eerste NK 50 kilometer

Winschoten organiseert dit weekend het eerste NK 50 kilometer

Komende zaterdag staat in Groningen de 48e editie van de RUN van Winschoten op de agenda. De RUN is vanaf de eerste editie in 1976 de oudste ultraloop van Nederland. In Winschoten wordt al sinds 1995 gestreden om het Nederlands Kampioenschap 100 kilometer. Ook was Winschoten al meerder keren het decor van de Europese kampioenschappen 100 kilometer. Naast dit solokampioenschap over 100 kilometer zal er zaterdag voor het eerst worden gestreden om het Nederlands kampioenschap 50 kilometer, zeg maar een hele marathon plus nog 8 kilometer.

Eerste kampioenschap 50 kilometer

Erik Meijer is ook in 2024 de race-director. ‘We hebben afgelopen jaar van de Atletiekunie het verzoek gekregen een bid uit te brengen voor het NK 50 kilometer en hebben het kampioenschap voor de komende drie edities toegewezen gekregen. In de omringende landen bestaat er al een kampioenschap 50 kilometer en er is al jaren een wereldkampioenschap op deze mooie afstand, maar in Nederland was het nog geen erkende afstand. Wij mikken vanaf dit jaar op de doelgroep: marathonlopers die een vervolgstap willen maken. Gezien de enorme populariteit van de hele marathon moet dat lukken.’

Sfeervolle loop

De start van het NK 50 kilometer is zaterdag om 09:15 uur, een kwartier na de start van de 100 kilometer lopers. Er is stratenparcours uitgezet van exact gemeten 10 kilometer dat voornamelijk door Winschoten en het aangrenzende Heiligerlee loopt. Dat parcours moet 5 keer worden gelopen. Onze Run staat bekend om haar sportiviteit, gezelligheid en saamhorigheid. Langs een groot deel van de route zoeken de toeschouwers een mooi plekje om de ultralopers aan te moedigen en veel straten zijn extreem sfeervol versierd met vlaggen, slingers en ander decoratiemateriaal.

Zo plat als een dubbeltje

‘De Run wordt hier rond Winschoten breed gedragen en ruim 200 vrijwilligers zetten zich jaarlijks in voor het slagen van het event. De deelnemers hoeven zich eigenlijk alleen maar te concentreren op hun prestatie. Een voordeel voor de lopers is dat ons parcours zo plat is als een dubbeltje, er zijn dus geen vervelende klimmetjes. Hoewel de meeste ultralopers vertrouwen op hun eigen voeding hebben wij voor hen onderweg op 4 verschillende plaatsen verversingsposten met water, cola, fruit maar ook winegums. Het NK 50 kilometer, met een tijdslimiet van 6 uur, moet er binnen 3 jaar inslijten en dan zal het vast en zeker een succes zijn. We zijn klaar voor zaterdag en hopen op een gezellige RUN zonder incidenten’, aldus Meijer.

3 uur lang 17 kilometer per uur

Maarten van Zetten uit Gouda is een van de kandidaten voor een ereplaats bij het eerste NK 50 kilometer, hij won al diverse marathons en zijn persoonlijk record op de marathon is 2:21 uur. Van Zetten: ‘Ik maak mijn debuut in Winschoten waarvan ik veel over de enthousiaste sfeer heb gehoord. Ik heb al een keer eerder 50 kilometer gelopen en toen kwam ik tot 2:58 uur. Dat wil niets zeggen over zaterdag, want je moet uiteindelijk nog bijna 8 kilometer verder dan een hele marathon. Dat betekent voor mij 3 uur lang een hoog tempo van bijna 17 kilometer per uur kunnen lopen en in die 3 uur kan er van alles gebeuren. Daarom ga ik ook nog niet denken aan die 5 rondes van 10 kilometer, een bepaalde tijd of de concurrentie. Ik ga uit van mijn kracht en zie wel waar ik uitkom. Ik vertrouw op de goede organisatie en kijk er echt naar uit zaterdag.’

Het parcoursrecord op de 50 kilometer staat bij de mannen sinds 2015 op naam van Harm Sengers uit Eindhoven met 2:53:48 en bij de vrouwen op 3:30:37 gelopen in 2016 door Petra Pastorova uit Tsjechië. De wereldbesttijden staan nog een stukje sneller, voor de mannen staat dat met 2:38:43 op naam van de Amerikaan C.J. Albertson. Bij de vrouwen op 3:04:24 op naam van de Zuid Afrikaanse Irvette van Zijl.

www.runwinschoten.nl

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?